Obožavaoci kafe koji svakog dana uživaju u svom omiljenom napitku preferiraju svežinu i kvalitet, i to je nešto gde sveža mlevena, domaća kafa može u potpunosti da ispuni sva njihova očekivanja. Pored toga sve više žele da istražuju i saznaju sve o kafi koju piju, da probaju nove uzbudljive ukuse, drugačije arome i kombinacije kafe.
Baš zato Grand kafa ove godine nudi potrošačima dva nova Single Origin ukusa koji im pored uživanja u specifičnim ukusima određenih podneblja donose i kompletno novo iskustvo. Jednostavnim skeniranjem QR koda sa pakovanja možete se naći na farmi na kojoj raste vaša kafa, upoznati farmere koji je uzgajaju i istražiti celokupan put kafe i proces proizvodnje ovog magičnog napitka zahvaljujući Farmer Connect platformi zasnovanoj na inovativnoj Blockchain tehnologiji.
A u čemu se ogleda specifičnost Single Origin kafe? U pitanju je kafa koja dolazi isključivo iz jednog određenog regiona ili plantaže. Njen ukus i aroma su određeni specifičnošću i geografskim kakakteristikama samog podneblja, klimom, tipom zemljista ali i metodama gajenja, branja i obrade zrna. Baš zato svaka kafa sa oznakom Single Origin ima jedinstven ukus i nezaboravnu aromu koja donosi novo iskustvo dalekih egzotičnih zemalja svim kafoljupcima.
U svakoj kesici Grand Single Origin kafe nalaze se samlevena zrna 100% Arabike iz tačno određene regije sa najboljih plantaža, noseći karakteristike klime i tla na kom su uzgajana. Bilo da dolaze sa brežuljka Brazila ili visova Ruande, zaštićena su oznakom geografskog porekla i prirediće vam nezaboravno iskustvo i uživanje u opasno dobroj kafi.
Vrhunska kafa nije proizvod slučajnosti, već dugotrajnog procesa koji počinje na plantažama u „Pojasu kafe“ 23 stepena južno i isto toliko severno od ekvatora. U zemlji koja je sinonim za kafu, Brazilu, uzgajivači su iskoristili sve geografske prednosti i viševekovno iskustvo da obezbede najbolja zrna specijalitetne kafe. Berba takvih kafa traje veoma dugo i ukoliko se obavlja ručno može trajati i po nekoliko meseci. Brazilska kafa po svojim karakteristikama je kafa blagog neutralnog ukusa, male kiselosti i sa primesama aroma orašastih plodova. Grand Brazil Cerrado kafa stiže iz tropske savane i eko-regije Brazila – Cerrado de Minas Gerais. Kafa se ovde uzgaja na visinama od 800 do 1300 metara nadmorske visine, što uz topla i vlažna leta te hladne i suve zime stvara idealnu klimu za uzgajanje kafe savršenog ukusa.
Cerrado je ujedno eko-regija Brazila i stanište mnogih endemskih vrsta, pa tako i zaštitnog lica Grand Single Origin kafe – jaguara. U odnosu na sve druge, Cerrado je jedina neprana arabika, što znači da je sirovo zrno prirodno suvo obrađeno. Ceo proces se obavlja isključivo ručno, tako što se nakon branja ceo plod najpre očisti od zemlje, sitnog granja i kamenčića, potom se zrele „trešnje“ odvoje od nezrelih i prezrelih i zatim ostave da se suše na suncu. Ova metoda je veoma važna jer stvara složenost ukusa kafenog napitka. Tako se dobijaju glatka i slatka Grand Brazil Cerrado zrna, koja imaju bogatu i punu teksturu koju karakteriše prirodno prisutan slatkasti ukus koji dopunjuje miks aroma orašastih plodova i pečenog hleba.
Ruanda je afrička zemlja koja je na „visini zadatka“ kada je reč o uzgoju zrna od kojeg se dobija omiljeni crni napitak, jer je prosečna nadmorska visina na kojoj se kafa uzgaja čak 1800 metara! Beskrajne planine, guste šume i bujna vegetacija sa jedne strane i plodno vulkansko tlo sa druge, daju blagoslov farmerima Ruande da budu kreativni i odaberu čime će nas iznenaditi kada je o kafi reč. Što je tlo bogatije i bliže Suncu, to je i zrno bogatije aromama, eteričnim uljima i voćnim kiselinama. Osim što su idealno mesto za gajenje visokokvalitetne kafe, tropske šume čuvaju i poslednje planinske
gorile na svetu, koje su naslikane na Grand Single Origin kesici.
Zrno sorte Arabica Bourbon nije tako lako dostupno i smatra se starom sortom koja se očuvala i njeno drvo nosi nešto manje plodova nego što je to slučaj sa ostalim arabikama. Poznato je po jedinstvenom spektru ukusa, ali i po slatkoći i blagim citrusnim notama. Ova zrna daju dobro izbalansirane napitke, jer za razliku od tipičnih profila afričkih kafa, ruandska nudi složene i neobične ukuse, jedinstvene za svoje regionalno poreklo.
Grand Ruanda Bourbon kafa je uzgajana na farmama u regiji Mubuga, brdovitoj oblasti na 1500 metara nadmorske visine, nekoliko minuta udaljena od prelepog jezera Kivu. Mubuga plantaža za obradu i sušenje kafe je osvajač prestižnog “Cup of Excellence” – takmičenja za najkvalitetniju kafu u regionu.
Bogatu teksturu ove kafe karakteriše okrepljujuće kiselkast ukus koji je u spoju sa karakterističnom aromom čokolade sa primesama rascvetalih citrusa neobično i zadivljujuce kafeno iskustvo. Zato ako ste ljubitelj egzotike, ukoliko se sa kafom budite, u njoj uživate i volite da je popijete u bilo koje doba dana, a ujedno cenite posvećenost i ljubav utkanu u svako zrno, onda su novi, uzbudljivi Grand Single Origin ukusi stvoreni su za vas. Ukoliko ste radoznali i želite da o omiljenom napitku saznate više, posetite internet stranicu Grand Single Origin kafe i započnite avanturu otkrivanja novih aroma i ukusa sveže mlevene kafe.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar