Sve što treba da znaš pre nego kupiš električni trotinet

Lifestyle 01. avg. 202008:05
Podeli:
trotinet
Električni trotinet; Foto: Dmitry Feoktistov / TASS / Profimedia

Električni trotinet u aktuelnoj situaciji s gužvama i epidemijom postaje sve popularniji izbor. Ipak, ne treba brzati s kupovinom - potrebno je imati na umu sve opcije da biste mogli da izaberete model koji će biti najbolji za vaš stil života.

Nekima možda smetaju momci i devojke koji „zuje“ po gradu na električnim trotinetima, ali retko ko će im osporiti praktičnost. Na svakom sajtu koji se dotakao električnih trotineta istaknute su prednosti kao što su jednostavnost vožnje (imate samo gas i kočnicu), lako sklapanje i rasklapanje (u dva-tri poteza možete da ga sklopite i spakujete u gepek, na primer), mala težina (u odnosu na bicikl, na primer) i brzo punjenje baterije.

„Nakon jednog punjenja, baterija našeg modela može da izgura do 30 kilometara, a maksimalna brzina koju može da postigne je 25 km na sat, što mislim da je sasvim dovoljno za svakodnevno vozikanje po Beogradu – do posla, radnje i slično“, kaže za portal Nova.rs Dejan Radević, šef Xiaomi radnje, koja prodaje električne trotinete.

Model koji preporučuje košta 55.000 dinara, mada se na domaćem tržištu trotineti mogu naći po rasponu cena od 25.000 do 75.000 dinara. Od čega, uopšte, zavisi cena električnog trotineta?

Pročitajte još:

Manje-više očekivano – od tehničkih karakteristika, brzine koju trotinet može da postigne (prosek je 25 km na sat, ali neki mogu da dostignu i preko 50 km na sat), dužine trajanja baterije (kod nekih modela 10 km, kod nekih 30 km)… Naravno, princip je: što veća brzina i duže trajanje baterije – to skuplje, a Radević skreće pažnju i da treba voditi računa da „to što piše bude i ispunjeno, jer ima i mnogo kopija“.

Kad te karakteristike ukrstite sa sopstvenim potrebama i ritmom života, postoji još nekoliko stvari koje treba imati na umu.

Standardna nosivost je do 100 kg, mada ima i modela koji mogu da voze osobe koje imaju do 120 kg.

Pročitajte još:

Većina ih ima podesiv volan, tako da ne morate mnogo da razmišljate o visini, ali svakako proverite da li vam odgovara.

Težina trotineta varira, pa procenite da li bi vam više značilo da bude super lagan za nošenje ili da ima čvršću, težu, stabilniju konstrukciju.

Važna napomena je da električni trotinet nikako nije za vožnju po kiši, a nije ni za saobraćaj. Ukoliko izaberete ovaj način prevoza, najbolje je da se držite biciklističkih staza.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar