stan
Stan, Foto: Alen Ajan / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako niste sigurni odakle dolazi neprijatan miris, evo sedam potencijalnih uzroka koje bi sigurno trebalo da proverite.

Jeste li ikad poželeli da vaš dom ima prepoznatljiv miris? Miris citrusa ili možda miris laganog povetarca? I uprkos raznim osveživačima doma, stvarnost nam neretko može stati na put. Bilo da se radi o odeći, kućnim ljubimcima, neobičnim mirisima kanalizacije ili veš mašini – ako niste sigurni odakle dolazi neprijatan miris, mi smo pronašli sedam uzroka koje bi sigurno trebalo da proverite.

Kućni ljubimci

Naravno da su oni članovi porodice, ali kao i ljudi, mogu i oni loše mirisati.

‘Kad im opada dlaka, bakterije se razmnožavaju – to može postati gadno’ – kaže Abe Navas, generalni direktor Emily’s Maids kompanije koja nudi usluge čišćenja u Teksasu.

Kako biste izbegli smrad kućnih ljubimaca, često ih kupajte, a takođe očistite mesta na kojima spavaju i jedu barem jednom nedeljno sapunom i vodom (bez jakih hemikalija). Takođe, redovno usisavajte ispod kreveta i sofe kako biste izbegli nakupljanje dlake, a time i neprijatnih mirisa.

Mokra odeća

Ako imate naviku držati korpu s prljavom odećom u kupatilu, to bi mogao biti jedan od problema. Umesto toga, držite je u svojoj spavaćoj sobi ili ormaru gde neće biti izložena isparavanju iz kade i tuša.

‘U vlažnom okruženju bakterije se razmnožavaju, a to može stvoriti neprijatne mirise’ – ističe Navas. Ako imate mokru prljavu odeću, operite veš što pre.

Posteljina

‘Svi smo čuli da ne možemo osetiti miris vlastitog doma, i to je zato što miriše kao naša tela’ – kaže Dženifer Snajder, profesionalna organizatorka iz Teksasa i vlasnica Neat as a Pin Organizing & Cleaning. Jedan od uzroka smrada mogu biti i čaršavi koje su natopljeni uljima i prljavštinom vašeg tela ako ih ne menjate redovno. Menjajte posteljinu jednom nedeljno ako se tuširate ujutru, a svake dve nedelje ako se tuširate pre spavanja.

Kanta za smeće

Ovo je očigledno – smeće na kraju krajeva smrdi. S vremenom se mogu nakupiti ostaci hrane koji stvaraju neprijatne mirise, a mogu se zadržati čak i kad izvadite vreću za smeće. Da biste pravilno očistili kantu, poprskajte je razređenim izbeljivačem i pustite da odstoji nekoliko sati. Zatim je isperite s puno vode i operite sapunom.

‘Drugo rešenje: Odredite jednu kantu za smeće za ostatke koji stvaraju neprijatne mirise i izbacujte to smeće svaki dan, čak i ako kanta nije napunjena’ – kaže Snajder.

Mašina za veš

‘Kućni aparati koji su u stalnom dodiru s vodom mogu postati idealno mesto za razvoj vlage, kao i buđi, a ona je savršena podloga za razmnožavanje smrdljivih bakterija. Svaki put kada otvorite i zatvorite vrata mašine za veš, vlaga iz svakog ciklusa pranja zarobljena je u bubnju’ – kaže Ron Šimek, predsednik kompanije Mr. Appliances.

Kako biste to sprečili, uvek ostavite vrata mašine za veš i fioku za deterdžent otvorenim nekoliko sati nakon poslednjeg pranja. A ako pronađete buđ, upotrebite mešavinu sirćeta i sode bikarbone kako biste uklonili buđ sa zahvaćenih područja.

Mašina za suđe

Kao i mašina za veš, ovo je popularno mesto za buđ i neprijatne mirise.

‘Toplo i vlažno okruženje mašine za pranje suđa je raj za buđ, pogotovo kada ostanu čestice hrane od poslednjeg ciklusa pranja’ – kaže Šimek.

Kako bi mašina za suđe mirisala, s vremena na vreme uključite je bez posuđa kako biste isprali unutrašnjost, a to uključuje i korpicu za pribor za jelo, i filter i sve što dolazi s njom. Ako se u korpici za pribor za jelo nakupi buđ, izvadite je i natopite u kuhinjskoj sudoperi s razređenim izbeljivačem i toplom vodom 30 minuta. Zatim je temeljno isperite pre nego što je vratite u mašinu.

Novi nameštaj

Ko ne voli miris novog? Novi kauč, novi automobil, sve to miriše – na novo.

‘Taj miris verovatno je prouzrokovan isparavanjem organskih jedinjenja. Mnogi ljudi ne shvataju da unutrašnji nivoi toksina mogu biti 10 puta veći od onih koje se nalaze na otvorenom, a nameštaj je jedan od izvora – kaže Bart Volbers, osnivač Nature Builds Healtha.

Hemikalije u proizvodima mogu imati jak miris, ali mogu biti i štetne za vaše zdravlje: mogu prouzrokovati glavobolje, iritacije oka, nosa i grla. Najbolji način da se rešite takvih mirisa je pročišćivač vazduha koji sadrži potreban filter. Ako bilo koji predmet u vašem domu – od nameštaja do dušeka – nastavi da ima jak miris i nakon mesec dana, možda bi ga trebalo vratiti.

***

Bonus video: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar