Pena za brijanje, dekupaž, folija, čipka... Toliko je zanimljivih tehnika za farbanje uskršnjih jaja. U svemu tome izdvaja se jedna sasvim prirodna, stara, koja kaže da su najlepša jaja ona ofarbana u lukovini i – vosku.
Sve one domaćice koje na Veliki petak farbaju jaja gledaju da ona budu što interesantnija. A to često traži dosta truda i vremena. Ipak, sa voskom nije tako. Jaja će biti divno neobična i jedinstvena, sve je prirodno i zdravo, a ceo proces je izuzetno jednostavan.
Sve što vam treba je voda u kojoj su odstajale ljuske od luka i prirodni vosak. Njega možete nabaviti od lokalnog pčelara, komšinice (kojoj je možda ostalo parče od prošle godine), a možete i da svratite u obližnju voskarsku radnju.
Takođe, dobro bi bilo i da imate domaća jaja, ona svetlija, a ne jaja od koka nosilja jer su ona tamnija i boja se neće lepo primiti.
Ako zatreba, tu su super tehnike da izbelite jaja.
Pored jaja i lukovine, trebaće vam i komad voska, ne previše veliki, otprlike nešto veći od oraha – sve zavisi koliko jaja farbate i koliko tečnosti od lukovine imate u šerpi.
Prvi korak: Vodu u kojoj je odstajala lukovina (najbolje prethodnih dan, dva), stavite na vatru da se malo ugreje. Onda povadite ljuske od luka da ostane samo braon tečnost.
Drugi korak: Kad se tečnost dobro ugreje, ali ne toliko da počne da ključa, ubacite naseckan komad voska. Čim počne da ostavlja trag po površini dok se topi, u vodu ubacujte jedno po jedno jaje.
Treći korak: Kuvajte jaja oko pola sata na srednje jakoj vatri. Pazite samo da ne bude mnogo jaka da jaja ne popucaju.
Četvrti korak: Šerpu sklonite sa vatre, jaja polako povadite većom kašikom i stavite u činiju da se ohlade.
Peti korak: Jaja na kraju obrišute krpom ili ubrusom i premažite s malo masti da se lepo sijaju. A rezultat će vas oduševiti – tamo gde se vosak lepio za jaja, pa potom topio ostaće najneobičnije šare koje će očarati sve ukućane.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: