jaja; izbeljivanje jaja
Foto: adam korzeniewski / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko želite da vam jaja za Uskrs budu savršeno ofarbana, najbolje je da ih izbelite pre farbanja. Izbeljivanje jaja možete postići na jednostavan način.

Svaka boja, bilo veštačka ili prirodna, najlepše će izgledati na jajima s belom ljuskom.

Suština izbeljivanja jaja je da se na taj način skida površinski sloj ljuske, a ostaje onaj sledeći, koji je svetliji. Samim time ljuska je i malo osetljivija.

Međutim, ukoliko izbelite ljusku pre farbanja, sigurno je da će se boja bolje „primiti“ i da će izgledati lepše, bez obzira da li koristite prirodne ili veštačke.

Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Prenosimo recept Sanje Major za izbeljivanje jaja, sa „Kuvajmo blogovski“.

Biće vam potrebno: broj jaja po želji (uvek skuvajte koje dodatno, u slučaju da neko ipak pukne), sirće, voda, mala cediljka, sunđer (onaj zeleni deo, ali ne jako oštar), boje za jaja i ulje ili slanina za premazivanje jaja.

Pročitajte još:

Prvi korak je da prethodno veče ostavite jaja na sobnoj temperaturi. Šerpu takođe iznesite u topliju prostoriju, ako je držite u hladnom špajzu. Ista priča i za sirće. Dakle, sve treba da bude sobne temperature.

Zatim jaja operite pod tek mlakom vodom (ne hladnom, ne vrućom). Složite ih u veliku šerpu, da ne stoje jedna na drugom. Prelijte ih sa mlakom vodom, ali merite koliko vode sipate. Sipajte na vodu jednaku količinu sirćeta. Na primer, na 20 jaja ide litar vode i litar sirćeta. Uključite ringlu na srednju jačinu i ostavite da voda provre.

Kada je voda provrla, smanjite jačinu ringle na toliko da voda vre, ali tek malo, da se vide mehurići na površini, ali slabi. Voda će peniti i to neku penu braon boje. Penu skidajte sa cediljkom.

Kuvajte jaja oko 10-15 minuta. Kada su jaja kuvana, nalijte na tu vodu i sirće, hladnu vodu. Ostavite jaja da se malo prohlade, toliko da vas ne peku u ruci. Zatim, uzmite sunđer, pa sažuljate ljusku koja je krenula da silazi pod slabim mlazom vode. Operite jaje i to je to što se beljenja tiče.

Uskršnja jaja; Foto: Ekaterina Markelova / Alamy / Alamy / Profimedia

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)