Uskršnja jaja
Uskršnja jaja; Foto: Janna Danilova / Alamy / Alamy / Profimedia

Možda je prava prilika da ove godine za Uskrs preskočite veštačke boje za jaja i primenite neke od trikova za farbanje jaja uz koje dobijate onu starinsku crvenu, mermernu plavu ili kristalnu ljubičastu.

Jaja u lukovini

Mnoge porodice i danas se drže tradicije farbanja jaja lukovicom, uz ukrase iz prirode. Potrebne su vam ljuske crnog (ili ljubičastog) luka, travke i cveće za ukrašavanje i stare najlon čarape.

Priprema:

Stavite travku na jaje, obmotajte isečenom čarapom, privežite koncem i dobro zategnite. Ljuske luka stavite u šerpu, pa poređajte jaja i sipajte vodu toliko da sva jaja budu potopljena. Kuvajte dvadesetak minuta, proveravajući s vremena na vreme da li jaja primaju boju. Kad se jaja skuvaju, skinite čarapu i travke – dobićete crvenkasta jaja s otiscima iz prirode. Premažite uljem da bi imala sjaj.

Plava mermerna jaja 

Plava boja dobija se od crvenog kupusa, a za mermerni efekat biće vam potrebno malo kokosovog ulja.

Plava jaja
Plava jaja; Foto: Natalia Serenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

Isecite crveni kupus i kuvajte ga dva sata u šerpi sa dve litre vode i pola čaše sirćeta. Kada se malo prohladi prebacite u teglu i stavite u frižider. Skuvajte jaja. Na ruke stavite dve kese za zamrzivač (kao rukavice) i preko njih uzmite malo kokosovog ulja u dlanove. Uzmite jaje i lagano prelazite nauljenim dlanovima preko njega, premeštajte iz jedne ruke u drugu… Možete i da u činijicu istopite kokosovo ulje, pa da četkicom za slikanje prelazite preko jaja i iscrtavate koje god oblike želite. Metalnom kašikom prenesite jaja u teglu sa hladnom bojom, a u zavisnosti od intenziteta boje koju želite da postignete jaje bi trebalo da odstoji u tegli od 20 minuta do nekoliko sati. Nakon toga ih izvadite i ostavite da se osuše.

Pročitajte još:

Kristalna jaja u vinu

Za pet „kristalnih“ jaja biće potrebno oko 5dl crnog vina i kašičica soli. Ukoliko pravite s belim vinom, ne računajte na specijalnu boju, već samo na kristalni efekat.

Priprema:

Jaja stavite u šerpu, sipajte crnog vina toliko da ih prekrijete i dodajte kašičicu soli. Kada vino provri nastavite da kuvate još 5 minuta, a zatim poklopite šerpu i ostavite tako preko noći. Ujutru ih izvadite i stavite da se osuše – jaja će dobiti tamnu ljubičastu boju i svetlucaće kao da su po njima posuti kristali.