Zlatna jaja; Foto: Pavel Ovsík / Pleasure Photo / Profimedia

Možda ne možete da nabavite boju za jaja, možda vas mrzi da ih kuvate u lukovini, možda jednostavno želite nešto drugačije za ovogodišnji Uskrs - danas vam predstavljamo ideje za ukrašavanje koji ne uključuju farbanje jaja, a daju im poseban šmek.

Metalik jaja

Za metalik jaja, koja po kul izgledu opušteno mogu da pariraju i memerno plavim, potreban vam je lepak i folija, srebrna ili zlatna – u oba slučaja izgledaće prilično moćno. Skuvajte jaja. Foliju iscepkajte na deliće i lepite, oblažući jaja. Kad se osuši, uzmite kašiku ili štapić i izravnajte površinu, pazeći da ne pocepate foliju. Lepo je zategnite, da dobije sjaj. Ukoliko želite starinski šmek, dodajte i malo crne boje.

 

Obučena jaja

Jaja, nakon što ste ih skuvali, možete da „obučete“ u čipku, konopac, vunicu i to brže nego što biste ih ofarbali penom za brijanje. Stari je fazon po kojem oblažete jaja čipkom i kuvate u boji, nakon čega ostaju šare, ali čipkane trake možete i da lepite na bela jaja, čime dobijaju posebno elegantan izgled. Ipak, ako želite nešto šarenije i „domaćinskije“, biraćete konopac ili vunicu. I za to će vam biti potreban lepak. Namažite ga na jaje i krenite da ga omotavate vunicom, najbolje od sredine.

 

Dekupaž jaja

Za dekupaž tehniku biće vam potrebno jedno belance, četkica i salvete čiji vam se dezen dopada. Razlistajte ih, potreban vam je samo prvi sloj, gde je najjača boja. Možete da isečete neki motiv, a možete i salvetom da prekrijete celo jaje. Umutite belance, služiće vam kao lepak. Četkicom ga premaćite preko kuvanog jajeta, nalepite salvetu ili delove salvete koje želite i nežno „ispeglajte“ površinu jajeta. Preko zalepljene salvete utapkajte još malo belanca i stavite da se osuši.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: