Kuvanje jaja
Kuvanje jaja; Foto: Peter Griffin / Alamy / Profimedia

Sigurno ste do sada primetili da kada kuvate jaja, neka oljuštite bez problema, dok bude i onih gde je belance potpuno spojeno uz ljusku, toliko da bacite polovinu jajeta. U susret Velikom petku i farbanju jaja, možda je pravi trenutak da naučite neke cake.

Iskusni kuvari i domaćice kažu da su jaja stara od sedam do 10 dana idealna za kuvanje i da je njih najlakše oljuštiti.

Ukoliko ne znate koliko su jaja stara, stavite ih u vodu i ako potonu na stranu, tada su veoma sveža. Ako potonu, ali stoje uspravno, tada su savršena za kuvanje. Ako jaja isplivaju, onda su stara.

Pročitajte još:

Međutim, da biste izbegli to da ljuska neće da spadne, dok se jaja kuvaju u vodu dodajte kašičicu sode bikarbone. Starija jaja su više alkalna i zato ih je lakše oljuštiti, a kod svežijih jaja je obrnuto – manje su alkalna i dolazi do problema sa uklanjanjem ljuske. Soda bikarbona povećaće alkalnost ljusci, pa ćete ih oljuštiti bez problema, piše Stvar ukusa..

Takođe, zagrevanje jaja pre stavljanja u vruću vodu još jedan je trik protiv pucanja, koji i olakšava ljušćenje jaja. Izvadite ih iz frižidera i ostavite na sobnoj temepraturi ili ih stavite u toplu vodu sa česme, na nekoliko minuta. Esktremna promena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske. Posle kuvanja jaja odmah prelijte ledenom vodom, što će olakšati ljušćenje.

***

Bonus video: Dobila je otkaz u restoranu, sad kuva za sto mama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar