Sigurno ste do sada primetili da kada kuvate jaja, neka oljuštite bez problema, dok bude i onih gde je belance potpuno spojeno uz ljusku, toliko da bacite polovinu jajeta. U susret Velikom petku i farbanju jaja, možda je pravi trenutak da naučite neke cake.
Iskusni kuvari i domaćice kažu da su jaja stara od sedam do 10 dana idealna za kuvanje i da je njih najlakše oljuštiti.
Ukoliko ne znate koliko su jaja stara, stavite ih u vodu i ako potonu na stranu, tada su veoma sveža. Ako potonu, ali stoje uspravno, tada su savršena za kuvanje. Ako jaja isplivaju, onda su stara.
Međutim, da biste izbegli to da ljuska neće da spadne, dok se jaja kuvaju u vodu dodajte kašičicu sode bikarbone. Starija jaja su više alkalna i zato ih je lakše oljuštiti, a kod svežijih jaja je obrnuto – manje su alkalna i dolazi do problema sa uklanjanjem ljuske. Soda bikarbona povećaće alkalnost ljusci, pa ćete ih oljuštiti bez problema, piše Stvar ukusa..
Takođe, zagrevanje jaja pre stavljanja u vruću vodu još jedan je trik protiv pucanja, koji i olakšava ljušćenje jaja. Izvadite ih iz frižidera i ostavite na sobnoj temepraturi ili ih stavite u toplu vodu sa česme, na nekoliko minuta. Esktremna promena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske. Posle kuvanja jaja odmah prelijte ledenom vodom, što će olakšati ljušćenje.
***
Bonus video: Dobila je otkaz u restoranu, sad kuva za sto mama
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: