Originalni recept za tzatziki salatu, odnosno tzatziki sos.
Bilo da se jede u pita girosu ili posebno kao salata, Tzatziki je preukusno jelo, ali često nailazimo i na „prilagođene“ verzije koje uključuju sastojke kojih nema u originalnom receptu, dok izbacuju neke važnde za taj pravi grčki ukus.
Recept smo našli na sajtu Grčka info, gde se napominje da bi najbolje bilo da koristite grčko kiselo mleko i grčko maslinovo ulje, a u suprotnom možete koristiti i jako gusti jogurt ili pavlaku sa minimum 20% masti.
1 veliki tvrđi krastavac
400 ml ovčijeg kiselog mleka – „στραγγιστό γιαούρτι“ (u Srbiji možete koristiti jako gusti jogurt ili pavlaku sa minimum 20% masnoće)
2 čena belog luka
malo sveže iseckane mirođije ili malo sveže mente
2 kasike maslinovog ulja (za bolji ukus bilo bi dobro da bude grčko maslinovo ulje)
1/2 limuna (ceđen)
malo soli i malo belog bibera
Beli luk je bolje da se ne secka već bi trebalo da se izgnječi u avanu ili izrenda. Mirođiju iseckajte sitno.
Očistite krastavac, uklonite semenke, a ako je predugačak isecite ga po sredini. Izrendajte krastavac na krupno, posolite i ostavite u cediljki jedno pola sata, jer je važno dobro ga iscediti od vode.
U veliku činiju sipajte grčko kiselo mleko (ili jogurt/pavlaku), mirođiju, beli luk, maslinovo ulje i dodajte usoljeni krastavac. Sve to dobro izmešajte i stavite u frizider da se dobo ohladi, i da se mirisi i ukusi fino sjedine.
Tzatziki salatu (neki je greškom zovu caciki) poslužiti hladnu.