Ratluk je u Turskoj i dalje omiljena poslastica, a mi vam danas donosimo recept za raskošan "sultanov ratluk".
City magazin podsetio je na tradiciju posluživanja ratluka uz kafu i dao priču o imenu i nastanku ratluka, ali i recept za bogati „sultanov ratluk“ kakav svi volimo da donesemo iz Turske.
180 g maslaca
8 kašika skrobnog brašna
650 ml mleka
10 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
naseckani orasi i pistaći
malo cimeta
kokosovo brašno
U šerpi rastopiti maslac, pa kad se zagreje sipati brašno. Mešati 6-7 minuta, usuti mleko, sve vreme mešajući, dok se masa zgusne. Dodati šećer i vanilin šećer, mešajući na laganoj vatri.
Kad se sve dobro sjedini, presuti u plastičnu posudu i mikserom mutiti 5-6 minuta.
Ostaviti da se malo ohladi, pa iz smese kašikom vaditi količinu dovoljnu za kuglice. Kuglice rastanjiti na dlanu, staviti malo smese od naseckanih oraha i pistaća, sa dodatkom cimeta. Preklopiti, i oblikovati u kuglice ili valjke.
Uvaljati u kokosovo brašno, poređati na poslužavnik, i odložiti u frižider da se ohladi i stegne.
***
Bonus video: Slatka pita sa sirom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: