Recept dana Majstora amatera: Pijani šaran

Gastro 03. feb. 202112:54 > 15:41
Podeli:
Foto: Shutterstock

Dunavskog šarana "divljaka", osim krljušti i vretenastog oblika prepoznaćete i po tome što je skuplji od svoje sabraće iz ribnjaka. Svi šarani pripremljeni sa vinom mogu se nazvati pijani šarani, ali je jedino ovaj naš "mrtav pijan"!

Birajući „kvalitet“, (kako kažu moji sremski alasi misleći na kečigu, smuđa, šarana, soma, ali ne i na belu ribu), većina misli da je svaki šaran koji ima krljušt takozvani „divljak“. Ne, nije! Osim krljušti autohtoni dunavski šaran ima dugačko i vretenasto telo.

O AUTORU:

Većina riba koja se prodaje u ribarnicama je hranjena i odgajana u nekom ribnjaku. Šansa da dođete do svog „divljaka“ je ako ga sami negde upecate ili to učini neki od vama poznatih ribolovaca. Moguće ga je pronaći i u ribarnicama koje drže ili snabdevaju rečni alasi. Ja ga nalazim u mom Krčedinu, ali katkada i na zemunskoj ribljoj pijaci. Doista, pravi šaran divljak razlikuje se od drugih. Osim krljušti i vretenastog oblika prepoznaćete ga i po tome što je skuplji od sabraće iz ribnjaka.

Sastojci

1 Šaran (1,5 kg – 2,5 kg)

Ceđeni sok limuna

Limun

1 veza peršuna

2 dl ulja

2 glavice belog luka

3 dl belog suvog vina

Biljni začin

So

Priprema

Beli luk i peršun iseckati što sitnije, pomešati sa malo ulja, sokom od limuna i biljnim začinom.

Oštrim nožem zarezati šarana sa obe strane (ne praviti velike razmake između rezova), usoliti ga i u zareze kao i trbušnu duplju utrljati smesu od belog luka i začina.

Dobro nauljiti pleh, staviti sa ribom u već vruću rernu i peći 10-15 minuta na 200 C. Čim počne da se peče, zapravo kad dobro „zacvrči“ ribu preliti sa 1 dl belog vina, a posle nekoliko minuta i masnoćom u kojoj se peče.

Još recepata Majstora amatera:

Smanjiti temperaturu na 180 C i zavisno od veličine, ribu peći nekih 50 – 60 minuta ali nikako duže.

Čim masnoća oko ribe izgubi belkastu boju, šarana preliti sa još jednim decilitrom vina. Nadalje dok se peče kašikom češće ponavljati prelivanje masnoćom.

Pri kraju pečenja šaran se prelije sa preostalim decilitrom vina tako da na kraju masnoća ne bude bistra.

Ja šarana serviram na veći oval i obavezno dekorišem kolutovima limuna i marinadom od peršuna, belog luka, maslinovog ulja i balzamika. Ako se još spontano dogodi i fotosešn prisutnih, što nije retkost, mome zadovoljstvu nema kraja.

Prilog

Nećete pogrešiti ako sa šaranom poslužite u rerni pečen roze krompir ili pirinač preliven masnoćom pijanog šarana. Ja se ipak češće odlučujem za kombinaciju kuvanog belog krompira, sa dosta blanširane blitve, belog luka i maslinovog ulja.

Vinska preporuka

Šaran kao masnija riba traži neko belo-suvo vino. Neka to bude ohlađeni pino gri koji će lepo ublažiti jačinu ovog „pijanca“ i istaći njegov citrusni karakter.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar