Dan treći - juče i prekjuče je Majstor amater za vas spremao najbolji perkelt (gulaš) i palačinke bez kojih nije moguće napraviti današnje neverovatne "Hortobađi palačinke". Pa neka počne.
Ne zna se ko je prvi pripremio ovo fantastično mađarsko jelo, ali je istina da se još od davnina pravi od ostataka gulaša ili pilećeg paprikaša, u vreme kad je bilo neshvatljivo baciti neku hranu.
ispečene palačinke
perkelt ili goveđi gulaš
ulje
brašno
crvena mlevena paprika
paradajz pire
pavlaka
so, biber
Korak 1: Ispeći što tanje palačinke – najbolje po receptu od prekjuče.
Korak 2: Pripremiti perkelt (po jučerašnjem receptu). Za Hortobađi palačinke perkelt je
fil i mora da ima određenu gustinu (npr. sosa od paradajza). Ukoliko to nije slučaj, treba postupiti na
sledeći način: Odvojiti meso iz safta i usitniti ga. Napraviti blagu zapršku od ulja, brašna, crvene
mlevene paprike, pa dodati malo paradajz pirea. Kada je zaprška gotova, dodati toliko safta iz gulaša da
bi novodobijeni sos imao potrebnu gustinu. Na kraju dodati usitnjeno meso iz gulaša i filovati
palačinke.
Korak 3: Napunjene palačinke staviti u zemljanu posudu, dodati preostalog safta iz perkelta, sve
preliti pavlakom i zapeći desetak minuta u prethodno zagrejanoj rerni.
Vinska preporuka
Crveno vino (portugizer, frankovka), ili neki dobar rosse.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: