Recept dana Majstora amatera: Ajnpren ili klin čorba

Gastro 16. feb. 202112:25
Podeli:
klin čorba
Foto: Vladislav Mitić

Ovoga puta Vam predstavljam jedno obično, jeftino i jednostavno, ali ukusno jelo. Jelo od "ničega" ili "čorba od malo čega"! Othranila je kod nas mnoge generacije, a u davna vremena bila svakodnevni obrok zemljoradnika i sirotinje u Austriji, Švajcarskoj, na jugu Nemačke. Može da bude čorba – predjelo, ali i ukusan doručak.

Evo priče iz naroda koja govori o „klin čorbi“ ili čorbi „od ničega“: Izgladneli putnik namernik zakuca na vrata jedne kuće i zatraži nešto za jelo. Domaćica mu odgovori da „nema ničega“. Putnik reče da on ume da napravi „Klin čorbu“ – jelo od „ničega“ i na njegovu molbu domaćica mu dade jednu šerpu sa malo vode. On iz džepa izvadi gvozdeni klin i stavi ga u vodu da se kuva. Kad je voda provrila on zatraži i malo soli da posoli čorbu, zatim malo brašna, pa malo masti, pa jaje. Radoznala domaćica mu sve to dade, samo da vidi šta će od te „klin čorbe“ ispasti. Putnik na kraju iz jela izvadi klin, a čorbu u slast pojede…

O autoru:

Klin čorba je u našem narodu poznata i kao „ajnpren supa“. Othranila je mnoge generacije i bila simbol najjednostavnijeg i najjeftinijeg jela plebsa i srednje klase. I to ne samo kod nas. Izvorno sam naziv „Einbrennsuppe“ je germanizam i dolazi iz nemačkog govornog područja. Ajnpren čorba je u davna vremena bila svakodnevni obrok zemljoradnika i sirotinje u Austriji, Švajcarskoj, na jugu Nemačke.

Sastojci

1 kašika brašna,

2 kašike ulja ili masti,

1 manja glavica crnog luka,

1 kašičica aleve paprike

1 kašičica kima (mlevenog ili u zrnu),

1 kašičica suvog začina,

biber – po ukusu,

1 l vode,

1 jaje.

Priprema

Korak 1: Na ulju (ili masti) kratko propržiti naseckan crni luk i brašno da dobije žućkastu boju, pa na kraju dodati alevu papriku.

Još recepata Majstora amatera:

k

Korak 2: Sve naliti vodom, pustiti da provri, pa dodati, biber, suvi začin i pred sam kraj umućena jaja.

Nastaviti sa kuvanjem, ne više od 10 minuta. Svo vreme čorbu mešati da brašno ne zagori. Kad jaja isplivaju na povrsinu, čorba je gotova.

Ajnpren čorbu poslužite uz kockice pečenog ili prženog bajatog hleba.

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Dobro je znati – 5 kulinarskih saveta

Foto: Shutterstock

Ako testo dugo mešate mikserom izgubiće elastičnost. Zato obavezno mikser držite na manjoj brzini i zadnjih nekoliko minuta testo mesite ručno.

Da vam oštrice noža ne bi brzo otupele, nikada ih ne perite u vreloj vodi.

Salatu začinjavajte sledećim redom: najpre so, zatim sirće i na kraju ulje.

Ako se u vodu prethodno doda soda bikarbona pasulj će se brže skuvati.

Nije dobro da kuvani krompir stoji dugo, pošto se u njemu razvijaju štetne klice i postaje otrovan. Ono što ne pojedete za obrok, bolje je baciti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar