Foto: Shutterstock

Sve pite su pitice – samo je burek pitac.

Kada bi ste tražili „pitu sa mesom“ ili „burek sa mesom“ negde u Bosni, pa i mojoj Banjaluci, verovatno bi vas čudno pogledali. Svi tamo, kad kažu „burek“ podrazumevaju da je sa mesom. Ostalo su „sestre“: sirnice, zaljanice, krompiruše … Otuda i izreka „sve pite su pitice, samo je burek pitac“.

O autoru:

Evo kako ja pripremam taj čuveni burek ili „pitac“. Uprkos tome što su i burek i sve pite sa ovih prostora najukusnije sa domaćim korama, iz praktičnih razloga i uz minimalne gubitke, umesto da razvijam testo ovaj naš burek ću malo urbanizovati. Spremiću ga sa kupovnim korama. Za one koji vole (čitaj: imaju vremena) da mese testo i razavijaju kore, objaviću recept prvom prilikom.

Sastojci

500 gr kora za pitu

700 gr junećeg mlevenog mesa

1 glavica crnog luka

6 čena belog luka

ulje

mineralna voda

so i biber

300 gr pavlake ili kajmaka

Priprema

U sud sastaviti mleveno meso, iseckan crni luk, 3 čena belog luka i 1 kašiku ulja, so i biber. Mešati meso i začine dok se nadev dobro ne sjedini.

Još recepata Majstora amatera:

Odmotati kupljene kore za pitu i položiti na radnu površinu. Voditi računa da dužina kora odgovara dužini pleha u kojem će se peći burek (po potrebi, skraćivanjem kora prilagoditi dužinu). Rastvorom ulja i mineralne vode četkicom premazati prvu jufku. Pripremljeni nadev, rukom u gomilicama ravnomerno rasporediti na, do sebe, prvu polovinu jufke (može i nešto više od polovine). Potom je, kao palačinku, pažljivo urolati prema drugom kraju i prebaciti u dobro nauljen pleh. Mogu se ispružiti po dužini-horizontalno ili kružno motati u zvrk. Kako Vam volja.

Postupak ponavljati, dok se ne potroše kore i pripremljeni nadev, vodeći računa da se rolne slažu bez razmaka – tik jedna do druge. Peći u zagrejanoj rerni 30 minuta na 200 C, sve dok kore odozgo ne porumene.

Burek izvaditi iz rerne i preliti sa smešom od pavlake i sitno iseckang belog luka. Najbolje je kada je pavlaka pomešana sa kajmakom.

Služiti odmah, jer je ovo jelo, bar za mene, najlepše toplo.

Ovako pripremljen ovaj preukusan burek može da se jede u različito doba dana. Ako je u pitanju doručak, ja obavezno pijem jogurt ili kiselo mleko (najbilje domaće). Za slučaj ručka i li večere razmislim šta mi valja činiti. A Vi ? Odlučite sami.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare