Procena je da je za pripremu ovog jela potrebno oko 180 minuta, ali ljubitelji posne hrane koji su probali posne suve punjene paprike kažu da se isplati čekanje.
Da bi se svaki zalogaj „topio u ustima“, neophodno je više vremena za pripremu ovog tradicionalnog jela kako bi se sastojci sjedinili, a suve paprike dobro ukuvale, piše Danas.
Nezaobilazan su deo trpeza u vreme posta. Imaju višestruku „primenu“, premda se mogu služiti i tople i hladne, kao prilog, predjelo ili glavno jelo.
dva manja struka praziluka
dve do četiri slatke suve paprike
tri do pet ljutih suvih paprika
100grama mlevenih oraha
so
ulje.
Paprike oprati mlakom vodom i staiviti ih u vrelu vodu da stoje 15 minuta kako bi omekšale. Na ugrejanom ulju propržiti sitno seckan praziluk i izrendanu šargarepu, zatim dodati pirinač i začine.
Smesu još malo propržiti i pred sam kraj dodati orahe i promešati. Svaku papriku puniti tako da ima malo prostora pri vrhu, pa otvoreni vrh paprika umočiti u brašno.
Paprike ređati u krug u šerpu ili dublji pleh. Paprike se mogu izbušiti čačkalicom da bi se bolje ukuvale. Preliti vodom i krčkati u rerni na 150 stepeni oko dva sata.
Pred kraj pečenja napraviti zapršku od ulja i aleve paprike i time preliti paprike. Vratiti u rernu i peći još 15-ak minuta na 200 stepeni.
***
Bonus video: Lovačke punjene lepinje
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: