Mirisne lađe mekog testa i začinjene svinjetine omiljene su u Makedoniji. To je jedno od onih izdašnih isplativih jela – nećete mnogo novca potrošiti, a imaćete sjajan ručak ili večeru za porodicu.
Pastrmajlija je tipično jelo makedonske kuhinje, koje zovu i picom i pogačom s mesom, najčešće s ovčetinom ili svinjetinom. Ime mu potiče od reči „pastrma“, što znači usoljeno meso.
Tradicionalno se pravi od suvog mesa, ali u novije vreme dobrodošle su svakojake kombinacije. Najčešće su one s kockicama svinjetine koja se prethodno marinira u posoljenoj vodi i začinima poput aleve paprike.
Mnoge domaćice dodaju i jaje i ljutu papričicu, a služe je uz kisele krastavčiće. Oni koji izbegavaju meso ili jednostavno više vole ribu, testo pune tunjevinom.
Sastojci:
Testo:
1 kg brašna
oko 700 ml vode
1 svež kvasac
1 kašičica šećera
1,5 kašičice soli
Ostalo:
500 g nemasne svinjetine
maslac ili svinjska mast
so, biber
Priprema:
Meso iseckajte na kockice, stavite ga u posudu, pa prelijte slanom vodom da ogrezne i ostavite nekoliko sati ili preko noći. Na 1,5 l vode stavite 70 g soli. Kvasac rastvorite u malo tople vode i dodajte šećer, pa ostavite da krene. Umesite testo od nadošlog kvasca, brašna i mlake vode po potrebi da bude malo mekše od onog za picu. Ostavite na toplom da se udvostruči, pa podelite na loptice.
Lagano razvaljajte lopticu po lopticu testa oklagijom, te izdužite krajeve da dobijete ovalni oblik. U sredinu testa stavite kockice pripremljenog mesa i komadiće maslaca ili svinjske masi. Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Ivice pečene pastrmajlije premažite rastopljenim maslacem, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite pet do 10 minuta pre služenja. Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: