Dejan Dukovski
Dejan Dukovski, dramski pisac; Foto:Zoran Lončarević

Cenjeni dramski pisac iz Severne Makedonije Dejan Dukovski otkrio nam je u kojim specijalitetima nacionalne kuhinje rado uživa.

Činjenica da je čuveni sajt Pinterest uvrstio kuhinju ove balkanske zemlje među najbolje gastro-trendove za 2020. bila je povod da se malo podrobnije zagledamo u kulinarske majstorije naših komšija na jugu, pa smo vam zbog toga već pričali o makedonskom specijalitetu gravče na tavče, a sad smo na ovu temu razgovarali i sa čuvenim dramskim piscem iz Makedonije Dejanom Dukovskim.

„Ja mnogo volim kuvana jela, naročito turli tavu, mnogo raznog povrća koje se dugo peče u rerni sa mesom. Takođe, sad ide proleće i vreme mladih jagnjadi, a ovde je specijalitet drop-sarma. U Srbiji je to džiger-sarma, bela i crna jetra naseckana i propržena u jagnjećoj maramici“, nabraja Dukovski.

A kad mu dođu gosti, voli da im preporuči ono što i sam slatko jede, neko kuvano jelo, recimo jagnjeću ili škembe čorbu, a od poslastica obavezno tulumbe.

„Moja prabaka je pravila elbasan tavu, staro jelo koje danas malo ko sprema, ali je izvanredno. Zajedno se dugo peku jagnjeće meso sa mladim crnim lukom i preliju se mlekom i jajima“, kaže Dejan.

I čini se onda da bi makedonska kuhinja odavno bila u svetskom vrhu da se malo više znalo za ovaj stari recept Dejanove prabake.

Elbasan tava

Sastojci:

10 jaja
1 kg kiselog mleka (najbolje ovčije, ali može i kravlje)
1 jagnjeći but
ruzmarin
peršun
korijander
so po želji
malo ulja

Priprema:

Prvo se jagnjeći but začini sa malo soli, ulja, vode, ruzmarinom, peršunom i korijanderom i ispeče se u rerni. Kad je gotovo, izvadi se meso iz pleha, pošto će vam trebati i pleh i moča.

Dalje, 10 jaja umutite sa 1 kg kiselog mleka i posolite po želji. Smesu sipate u pleh sa močom. Ne treba vam puno, dovoljan je jedan prst. Stavite da se peče na 150 stepeni, pošto će biti puno tečnosti koje treba da ispari. Poslužite sa zelenom salatom, ali nikako nemojte da zaboravite mladi luk- bez njega ukus nije isti.