Recept za omiljeni kolač Kejt Midlton

Gastro 14. mar. 202014:39 > 15:03
Podeli:
Kejt Midlton
Kejt Midlton; Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton ne jede često slatkiše, ali kad poželi da se počasti, najčešće bira engleski čokoladni puding sa prelivom od karamele.

U pitanju je tradicionalna engleska poslastica, koja se zove puding, ali ta reč u Britaniji ne znači isto što i kod nas. Naime, u pitanju je sočan, „lepljivi“ čokoladni kolač, koji se pravi sa urmama, a preko njega ide bogat preliv od karamele. Da je u pitanju njen omiljeni kolač otkrio je Deren Mekgrejdi, bivši privatni kuvar kraljevske porodice, a recept je vrlo jednostavan.

Sastojci: 

Za preliv

1 1/2 šolja braon šećera

1 šolja putera

1/2 šollje plus jedna kašika slatke pavlake

Za kolač

170 gr urmi, iseckanih

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

240 ml ključale vode

60 gr putera

170 gr šećera

225 gr crne čokolade

1 jaje

230 gr brašna

1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema: 

Kolač
Kolač; Foto: Profimedia.rs

Sos pripremite tako što ćete u šerpu staviti šećer, puter i slatku pavlaku, i sve kuvajte na srednjoj temperaturi, neprekidno mešajući, dok se šećer potpuno ne istopi. Trebalo bi da ima boju karamele. Podelile dobijeni preliv na dva dela, pa jedan deo sipajte na dno posude u kojoj ćete peći kolač i ostavite da se ohladi.

Za kolač, prelijte iseckane urme vrelom vodom, dodajte sodu bikarbonu, dobro promešajte i ostavite da odstoji dok se ne ohladi. Ovaj korak možete da odradite i dan unapred. U odvojenoj posudi mikserom umutite šećer i puter, pa dodajte jaje i vanilu i izmiksajte još malo. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa to dodajte u umućenu smesu i sve pomešajte. Dodajte i mešavinu sa urmama, pa dobijeno testo razlijte u posudu za pečenje. Prekrijte pleh papirom za pečenje ili folijom, pa pecite na 180 stepeni oko 30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

Kolač se služi topao i ne brinite kao deluje kao da se „raspada“, on i treba da bude sočan, mekan, pa čak i gnjecav. Preko svakog parčeta prelijte malo sosa od karamele pre serviranja.