"Najbolji čizkejk na svetu", "najkremastije ikad", "zavisna sam"... Ovo su samo neki od komentara koje ćete na internetu pročitati uz recept 79-godišnje australijske kuvarice Stefani Aleksander koji blogeri i anonomusi širom sveta pokušavaju da iskopiraju.
Tajna ovog „neverovatno kremastog“ čizkejka je u tome što se svi sastojci pre pripreme ugreju na sobnoj temperaturi, a kolač se peče u posudi s vodom. Zbog toga po njemu nema pukotina.
Kako tekstura čizkejka ne bi bila kvrgava, Aleksander preporučuje da jaja i krem sir izvadite iz frižidera 10 do 20 minuta pre pripreme kolača. S druge strane, bitno je i da ne mešate sastojke previše žestoko ili predugo jer će kolač samo „potonuti“ u pećnici.
Aleksander je napisala stotine recepata koje je objavila u 17 zasebnih kuvara. Svoj prvi restoran otvorila je 1966. u Melburneu, kad je imala samo 23 godine.
Sastojci:
100 g rastopljenog maslaca
300 g zobenog keksa
500 g krem sira, na sobnoj temperaturi
200 g šećera u prahu
1 kašičica kukuruznog brašna
3 jaja
2 kašičice limunovog soka
nekoliko kapi čiste vanile ili ekstrakta vanile
prstohvat soli
2 kašičice kisele pavlake
Priprema:
Ugrejte pećnicu na 180°. Dno i stranice kalupa dimenzija 22×6 centimetara premažite maslacem. Izrežite papir za pečenje tako da jedan deo prekrije dno kalupa, a drugi stranice. Namažite i papir maslacem. Izmrvite keks, pa u njega umešajte rastopljeni maslac. Dobijenu smesu utisnite u dno kalupa, koristeći čašu ili nešto slično.
Mutite krem sir i šećer električnim mikserom dok ne dobijete glatku smesu. U smesu umutite kukuruzno brašno, pa dodajte jaja, jedno po jedno, mešajući svaki put dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte limunov sok, vanilu i so. Umešajte i kiselu pavlaku i kratko mutite dok se ne sjedini s ostalim sastojcima. Ulijte smesu u kalup koji ćete staviti u veću posudu za pečenje. U nju ulijte kipuću vodu do polovine visine kalupa. Pecite 50 minuta, a zatim isključite pećnicu, ali vrata ne otvarajte narednih sat vremena.
Izvadite kalup iz vode i kolač u potpunosti ohladite na rešetki i u frižideru pre serviranja. Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: