Do Grčke i mora put ume da se oduži i treba negde jesti usput. Pečenje je mnogima prvi izbor, samo je pitanje gde - a otkrili ste nam koje pečenjare su najbolje.
Krenuli ste na more, svi ste euforični, ali ne prođe mnogo vremena dok neko ne konstatuje – mogli bismo nešto i pojesti. Ako planirate letovanje u Grčkoj, kao i mnogi Srbi, dobro je znati gde vredi stati usput i zameziti. A šta je bolje od pečenja sa savršeno hrskavom koricom koja vruska u ustima i mesom koje se topi?
Zato smo vas u onlajn anketi pitali gde se jede najbolje pečenje na putu ka Grčkoj, i sudeći po odgovorima – za mnoge je obavezno stati u makedonskom selu Mrzenci.
Evo koja mesta ste vi izdvojili.
Mrzenci su, bez sumnje, prvi izbor najvećem delu srpskih turista kad je u pitanju dobro pečenje na putu do Grčke. Tu se jagnjetina sprema na poseban način. Mrzenci se nalazi na samoj granici Severne Makedonije i Grčke.
Kako kažu mnogi, tu je zagarantovana eksplozija ukusa, i to u restoranu Javor Džoko. Za njihovu jagnjetinu kažu da je najbolja na svetu jer je meso je toliko sočno da se odvaja od kosti.
Jedini problem je gužva koje često ima, pa se može desiti da sačekate jedno pola sata.
Pečenjara Javor Agapi je takođe mnogima omiljeno mesto pri odlasku ili povratku iz Grčke. Oni traju od 1984. godine i specijalitet im je jagnjetina ispod sača. Osim jagnjetine poznati su po telećem mišiću, svinjskom vratu, ukusnom i svežem roštilju, svežoj salati.
U blizi su i apartmani i hotel ukoliko odlučite da odmorite ili prespavate posle obroka.
Stopanja je srpska prestonica pečenja još od sredine 19. veka, kada su, kao i danas, putnici namernici predah nalazili u plodnoj moravskoj ravnici na magistralnom putu Kraljevo–Kruševac, koji spaja krajnji jug sa zapadom. Otvarale su se pečenjare jedna za drugom, a danas ih, u odnosu na broj žitelja, ima najviše u celoj Srbiji.
Po čuvenju i poznatim gostima izdvaja se i kafana Tradicija. Tu je svraćala cela bivša Jugoslavija, pa i poznate meraklije Čkalja, Pavle Vuisić, Zdravko Čolić…
Čačak je nadaleko poznat po dobrom pečenju i koga put tuda nanese ka moru obično stane na klopu. Posebno se izdvaja Pečenjera kod Brana koja radi dve decenije. Gosti hvale i dobru uslugu i odličnu hranu.
Ova pečenjara se nalazi na magistralnom putu Čačak-Užice i nudi praseće i jagnjeće pečenje, ali i razne specijalitete ribe.
Mali hrast je kultno mesto u Srbiji i mnogi Beograđani ciljano tu dolaze na čuvenu bajaderu, mladu prasetinu bez kostiju. Ako vam je Bukovik pored Aranđelovca usput na putu ka moru, obavezno svratite, ali pre toga rezervišite mesto par dana unapred jer je uvek puno.
Pored prasetine, tu su i jagnjeće pečenje i jela sa roštilja.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare