Da li znate da je današnji 1. oktobar svetski dan vegetarijanaca? Verujem da će priprema ratatuja, jela Provanse sa juga Francuske (ratatouille), po današnjem receptu dostojno obeležiti ovaj dan i obradovati vegane koji još nisu spremali ovo ukusno jelo.
2 patlidžana
5 kašika maslinovog ulja
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
2 crvene paprike
komorač
3 veće tikvice
4 paradajza
Za salsu:
nekoliko grančica majčine dušice
malo peršuna
malo korijandera
malo nane
2 čena belog luka
5 kašika maslinovog ulja
sok od pola limuna
KORAK 1: Patlidžane i tikvice izrezati na kolutove, malo zauljiti i izgrilovati, ako je moguće na roštilju, ako ne, onda u tiganju. Tako izgrilovane ostaviti na stranu.
KORAK 2 – priprema salse: Sve sastojke sa spiska za salsu usitnite u blenderu ili štapnim mikserom.
KORAK 3: Crni i beli luk usitniti, a koromač i papriku narezati na rezance. Na ulju u tiganju propržiti crni luk da postane staklast, nakratko ubaciti beli luk i bosiljak, pa dodati papriku, komorač i propžiti ih 4, 5 minuta dok ne smekšaju.
KORAK 4: Potopiti paradajz u kipuću vodu pa mu oljuštiti opnu. Iseći ga na kocke, dodati u tiganj, posoliti i pobiberiti po ukusu i krčkati 7, 8 minuta sa ostalim, već dinstanim povrćem. Na kraju dodati ranije izgrilovani patlidžan i tikvice, a potom sve zaliti salsom.
Posluženje
Ratatuj se odlično slaže sa barenim pirinčem.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Fantastična JAGNJETINA – kao da je ispod sača
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: KELERABA