Majstor amate
Foto: Shutterstock

Da li znate da je današnji 1. oktobar svetski dan vegetarijanaca? Verujem da će priprema ratatuja, jela Provanse sa juga Francuske (ratatouille), po današnjem receptu dostojno obeležiti ovaj dan i obradovati vegane koji još nisu spremali ovo ukusno jelo.

Sastojci

2 patlidžana

5 kašika maslinovog ulja

2 glavice crnog luka

4 čena belog luka

2 crvene paprike

komorač

3 veće tikvice

4 paradajza

O autoru:

Za salsu:

nekoliko grančica majčine dušice

malo peršuna

malo korijandera

malo nane

2 čena belog luka

5 kašika maslinovog ulja

sok od pola limuna

Još recepata Majstora amatera

Priprema

KORAK 1: Patlidžane i tikvice izrezati na kolutove, malo zauljiti i izgrilovati, ako je moguće na roštilju, ako ne, onda u tiganju. Tako izgrilovane ostaviti na stranu.

KORAK 2 – priprema salse: Sve sastojke sa spiska za salsu usitnite u blenderu ili štapnim mikserom.

KORAK 3: Crni i beli luk usitniti, a koromač i papriku narezati na rezance. Na ulju u tiganju propržiti crni luk da postane staklast, nakratko ubaciti beli luk i bosiljak, pa dodati papriku, komorač i propžiti ih 4, 5 minuta dok ne smekšaju.

KORAK 4: Potopiti paradajz u kipuću vodu pa mu oljuštiti opnu. Iseći ga na kocke, dodati u tiganj, posoliti i pobiberiti po ukusu i krčkati 7, 8 minuta sa ostalim, već dinstanim povrćem. Na kraju dodati ranije izgrilovani patlidžan i tikvice, a potom sve zaliti salsom.

Majstor amater
Foto: Shutterstock

Posluženje

Ratatuj se odlično slaže sa barenim pirinčem.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Fantastična JAGNJETINA – kao da je ispod sača

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar