vojvođanska supa majstor amater
Foto: Vladislav Mitić

Nedelja je. Zvono - beogradsko se oglasilo pre 10 časova. Na vratima oni, moji prijatelji – vojvođanski. Stigli na ručak koji još nisam ni počeo da spremam. Morao sam znati da oni po navici i sa stečenom ugarskom preciznošću očekuju da najdalje do 12 sati iz tanjira zamiriši prava domaća supa.

Sastojci:

1 kg pilećeg mesa

3 veće šargarepe

2 korena od peršuna

1 paštrnak

O autoru:

1 manji celer sa listom

3 srednja krompira

1 glavice crnog luka

3 čena belog luka

so i biber po ukusu

1 veza lista peršuna

domaći rezanci

Priprema:

KORAK 1: Očistiti povrće. Glavice crnog luka prerezati na pola i uz okretanje prepeći na ringli, pa zajedno sa očišćenim povrćem i mesom staviti u lonac za kuvanje. Naliti hladnu vodu da sve ogrezne (tri prsta iznad), staviti na najjaču vatru da provri, pa odmah smanjiti temperaturu. Kad proključa, pojaviće se pena na površini, koju obavezno treba skinuti! Poklopljenu supu krčkati na najtišoj vatri oko dva sata. Pred kraj supu posoliti. Treba znati da se prava supa kuva „u cugu“ i bez naknadnog dolivanja vode.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Izvaditi meso i povrće iz lonca, supu procediti kroz gušće sito, pa u nju vratiti jednu kuvanu, ali na kockice iseckanu šargarepu. Sada je nanovo staviti na štednjak da provri, pa u nju spustiti domaće rezance, flekice ili griz knedle. Posle nekoliko minuta, koliko je potrebno da se testenina skuva, supu preručiti u činiju u kojoj će biti poslužena. Ja obavezno dodam seckani peršun, koji će dodatno obogatiti ukus, ali i izgled ove prave, domaće, vojvođanske supe.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar