Foto: Vladislav Mitić

U Vojvodini je štrudla sa makom najčešće nuđeni desert tradicionalne kuhinje. Pravi se obavezno za svečare, ali i mimo njih. Uz nedeljni ručak, ali i bez povoda. Iz čista mira.

Bez ove divne poslastice nezamisliv je pravi domaćinski sto.

O autoru:

Zajedno sa sosovima to je, naročito za vredne sremice i bačvanke, prestižno jelo i izazov na kome se potvrđuju njihov talenat i kulinarska veština.

Evo prilike da se i vi u tome isprobate.

Sastojci

Za testo:

1,5 dl mleka

30 gr svežeg kvasca

½ kg mekog brašna

200 gr putera ili margarina (otopljenog)

50 gr šećera

1 kesica vanila šećera

kora od pola limuna (narendana)

prstohvat soli

1 jaje

Za nadev:

500 gr mlevenog maka

200 gr šećera

1 kesica vanila šećera

kora od pola limuna (narendana)

3 dl mleka

Priprema

KORAK 1 – priprema testa: mlako mleko izmrviti kvasac i dodati po malo šećera i brašna , promešati i ostaviti da naraste. Tako nadošao kvasac sipati u brašno, zatim istopljen puter, šećer i vanilin šećer, pola narendane limunove kore i na kraju malo soli i jaje. Smesu mesiti varjačom, a kasnije kada to ne bude moguće, nastaviti rukom, sve dok ne prestane da se lepi za prste. Ostaviti ga da na sobnoj temparaturi naraste.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2- priprema nadeva: Sa makom pomešati šećer, vanila šećer, koru od limuna, pa preliti mlekom. Pustiti da mleko provre, pa ga onda kuvati na tihoj vatri i uz stalno mešanje oko 5 minuta. Ostaviti mak da se prohladi, a za to vreme se ponovo vratiti testu.

KORAK 3: Nadošlo testo izneti na brašnjavu radnu površinu, pa ga podeliti na dva dela. Jedan po jedan deo razaviti oklagijom na debljinu od 5 mm i korama dati oblik i dimenzije prilagoditi veličini pleha u kom će se peći. Naneti na testo skuvan mak i ravnomerno ga razvući po površini cele kore pa sve polako urolati u veknu i ubaciti u pleh sa pek papirom. Isto učiniti i sa drugim delom testa. U malo mleka rastopiti jednu kašiku šečera, pa premazati vekne u plehu, jer će tako korica ispečene štrudle bila mekša. Štrudlu ostaviti 15-tak minuta da odmori i još malo nadođe.

KORAK 4: Nanovo nadošlo testo premazati sa malo ulja i ubaciti u rernu zagrejanu na 180 stepeni C. Posle 30 – 40 minuta štrudla će lepo porumeniti i to će biti znak da je ispečeana. Tada je treba ponovo premazati sa mlekom u kome je rastopljen šećer i ostaviti da se prohladi, pa ju posuti mešavinom šećera u prahu i vanile.

Foto: Shutterstock

Saveti uz ovaj recept

– Pre nego nanesete mak na razavijeno testo, premažite ga u tankom sloju uljem, kako bi se mak zalepio i posle pečenja ne bi odvajao i ispadao iz štrudle.
– Štrudla umotana u foliju ostaće sveža i posle nekoliko dana

Vinska preporuka

Uz ovaj jedinstven slatkiš sa makom lepo će se složiti crveni ili beli bermet, a za moj ukus i čaša lepo rashlađenog muskat hamburga.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare