Foto: Shutterstock

Tulumbe potiču još iz Otomanskog carstva, a i te kako su se odomaćile kod nas i na celom Balkanu. To je testo najpre prženo u dubokom ulju, pa potopljeno u šećerni sirup (šerbet ili agdu). Reč je o veoma ukusnom i "jakom" slatkišu, koji mnogi ne prave misleći da je komplikovan. Šta reći, zahtevne jesu i traže da se potrudimo oko njih, ali su zapravo prilično jednostavne.

Sastojci:

Za šerbet ili agdu:

800 gr šećera

800 ml vode

2 kesice vanilin šećera

1 limun izrezan na kolutove

O autoru:

Za testo:

½ l vode

1 prstohvat soli

½ dl ulja

30 gr putera

300 gr brašna – tip 405

½ kesice praška za pecivo

4 jajeta

Za prženje:

1 l ulja

Još recepata Majstora amatera:

Priprema:

KORAK 1 – priprema šerbeta: Vodu, šećer i vanilu i na najjačoj vatri pustiti da provri. Potom smanjiti vatru na srednju temperaturu, poklopiti da ne prska i nastaviti kuvati 20-ak minuta. Pred kraj ubaciti i kriške limuna. Gotov šerbet ostaviti da se dobro ohladi pre daljne upotrebe.

KORAK 2 – priprema testa: U šerpu sipati vodu, dodati so, ulje i puter, pa staviti na šporet. Kada tečnost provri, šerpu skloniti sa vatre i postepeno, uz mešanje varjačom, dodavati brašno, pa i prašak za pecivo.

Mešati sve dok se smesa lepo ne sjedini. Vratiti šerpu na vatru i mešati bez prekida oko tri minuta na srednjoj temperaturi kako bi se masa zgusnula i što više tekućine isparilo. Kada počne lako da se odvaja od zidova šerpe, testo je gotovo i treba ga skloniti sa vatre i preručiti u drugu posudu. Na kraju penasto umutiti jaja, postepeno ih dodavati u prohlađeno testo i mikserom sve mutiti dok se ne sjedini. Dobijeno testo treba da je čvršće, ali opet ne pretvrdo.

KORAK 3: U pliću šerpu ili dublji tiganj sipati litar ulja da tulumbe mogu da plivaju. Na špric za tulumbe staviti odgovarajući nastavak, a vrh drvenog dela šprica umočiti u ulje. Napuniti špric testom, pa istiskivati tulumbe u hladno ulje, na oko 10 cm dužine. Voditi računa da ne budu jedna uz drugu da se ne bi slepile kada narastu.

Foto: Shutterstock

Sada šerpu sa tulumbama i uljem staviti na šporet uključen na srednju temperaturu (na četvrti od šest podeoka). U početku će se same okretati u ulju, a kasnije im treba povremeno „pomoći“. Kad prođe 20-ak minuta od stavljanja na vatru, tulumbe će dobiti lepu zlatnu boju, postati čvrste i hrskave, što će biti znak da su gotove.

KORAK 4: Rešetkastom kašikom vaditi tulumbe i spustiti ih u sud sa šerbetom da zamočene sa svih strana odstoje nekoliko minuta. Tada se vade u činiju za serviranje i kašikom preliju sa malo šerbeta – tek da zacakle. Ohladiti ih u frižideru.

Savet uz ovaj recept

Kada ispečete prvu turu tulumbi i želite da pečete i drugu, obavezno prohladite ulje da bude tek toplo. Ako sveže tulumbe spustite u vruće ulje, rizikovaćete da se deformišu i popucaju.

tulumbe
Foto: Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Pašteta od patlidžana najbolja sa brusketima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare