Da li ste razmišljali o tome da postoje jela prihvatljiva i podjednako dobrodošla i zimi i leti? Jedno od takvih je, bez sumnje, aromatična i ukusna čorba, potaž ili krem od celera, koji danas kuvamo.
Topla – zimi greje telo, a leti izjednačava i pravi balans naše unutrašnje i spoljnje temparature. I ne samo to.
Ova čorbica, poreklom Čehinja, nežno ukusna, kremasta i lagana, diskretno okrepljuje i telo i dušu. Kad god.
700 gr korena od celera
2 glavice luka
4 veće šargarepe
½ kg krompira
*
4 čena belog luka
malo vegete
so i biber po ukusu
1 kašičica šećera
1 kašičica majčine dušice
*
½ L pavlake za kuhanje
2 kašike brašna
list peršuna
KORAK 1: Očišćeno i na koske isečeno povrće sa začinima kuvati u 3 litra vode , sve dok povrće ne omekša. Zatim povrće i vodu u kojoj se kuvalo, ispasirati – najbolje štapnim mikserom ili u blenderu i tako napraviti lepu kremastu masu.
KORAK 2: Ispasirano povrće vratiti na vatru da provri, pa dodati prethodno zagrijanu pavlaku za kuvanje i brašno umućene s malo hladne vode. Sve kuvati još nekoliko minuta, odnosno dok se čorba ne ukuva i ne postane dovoljno gusta.
Servirati sa kockicama prepečenog hleba i grančicama majčine dušice ili naseckanim listom svežeg celera ili peršuna.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: