Letnje temperature bude u nama želju za laganim slatkim zadovoljstvima i sjajnim aromama. Savršen izbor je jednostavna torta s limunom i mlaćenicom bez pečenja. Ovaj letnji desert je toliko ukusan da ćeš ga sigurno praviti ponovo jer je igra između slatkog i voćnog jednostavno neodoljiva…
Sastojci:
Za biskvit od keksa
200 g keksa s maslacem
100 g rastopljenog maslaca
1 kašičica rendane kore limuna
Za fil:
1 pakovanje mlevenog želatina
150 g mlaćenice
150 g bele čokolade
100 ml pavlake •
50 g šećer
600 g svežeg sira
½ kašičice rendane kore limuna
3 kašike soka od limuna
Priprema:
Izmrvi keks, pa ga pomešaj s rastopljenim maslacem i korom od limuna. Stavi smesu u okrugli kalup prečnika 26 cm obložen pek-papirom, dobro pritisni i stavi u frižider da se stvrdne. Zatim stavi želatin u posudu, dodaj mlaćenicu i ostavi da odstoji oko 10 minuta.
Otopi u pavlaci 80 g bele čokolade na srednjoj vatri, a preostalih 70 g sitno naseckaj. Potom kremasto pomešaj u velikoj posudi svež sir, koru i sok od limuna.
Umešaj ohlađenu smesu od čokolade u smesu od svežeg sira, a zatim dodaj mešavinu mlaćenice i želatina. Potom umešaj naseckanu belu čokoladu.
Smesu raspodeli po ohlađenom biskvitu od keksa, zagladi i stavi na najmanje tri sata u frižider.
Pre služenja tortu možeš da ukrasiš svežim bobičastim voćem.
Umesto mlaćenice…
Kao zamena za pravu mlaćenicu odlično će poslužiti mešavina mleka i limunovog soka. Pomešaj šolju mleka i kašiku limunovog soka, ostavi pet do 10 minuta na sobnoj temperaturi i potom je možeš koristiti u receptu.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: