Uz piletinu i ćuretinu, uz svinski file i sočne natur šnicle - sos od pečuraka! Ili uz testenine: špagete, papardele, njoke, makarone … Da li još podsećati? Sos od pečuraka u našim jelovnicima, zasigurno zaslužuje više mesta nego do sada. Otuda i ovaj recept koji u tome zasigurno može pomoći.
350 g šampinjona
1 glavica luka
3 čena belog luka
1 kašika majčine dušice
1,5 dl belog vina
200 g pavlake za kuvanje
2-3 kašike maslinovog ulja
so i biber po ukusu
KORAK 1 : U tiganju na maslinovom ulju propržiti crni luk. Kada omekša i postane staklast, dodati beli luk i majčinu dušicu, pa propržiti kratko, dok beli luk ne zamiriše.
KORAK 2: Ubaciti očišćene i na listiće narezane šampinjone, so i biber, pa sve izmešati i prodinstati svega 2-3 minuta. Uliti belo vino i na laganoj vatri sve dinstati dok vino ne uvri, odnosno dok šampinjoni ne omekšaju. Pred kraj usuti pavlaku za kuvanje, izmešati sastojke i umak kuvati do željene gustoće.
Posluženje
Ovako pripremljen sos se može poslužiti uz jela od mesa, ali odlično ide i sa testeninama.
Vinska preporuka
Zavisno sa čim ide, ovakav sos očekuje belo vino, pre svih sovinjon.
Savet uz ovaj recept
Sos od šampinjona biće neuporedivo ukusniji ako im dodate stotinak grama vrganja. Mogu i sušeni, ali prethodno moraju da odstoje namočeni u vodi.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: POSNA DIJETA