Rizi bizi na crveno-kremasti pirinac na mediteranski nacin
Rizi bizi na crveno-kremasti pirinač na mediteranski nacin FotoShutterstock

Današni rižoto spremamo na način čuvenog venecijanskog specijaliteta - širom sveta poznatog pod imenom „rizi-bizi“ (risi e bisi). Ovaj naš „na crveno“, odraslima je veoma dopadljiv, a deci posebno „gotivan“.

Ne zna se da li više zbog ukusa ili posebno zabavnog i atraktivnog imena „rizi bizi“…! Ne zna se još nešto.

O autoru:

Da li je ovaj rizi-bizi na crveno, bolji kao predjelo ili kao prilog?

Proverite sami.

Sastojci

300 g pirinča – dugo zrno

1 manja glavica crnog luka

1 kašičica slatke aleve paprike

2 čena belog luka

1,5 dl paradajz soka ili pelata

½ l povrtni temeljac

150 g graška iz konzerve

3-4 kašike maslinovog ulja

so i biber

ribani parmezan po želji

Rizi bizi na crveno-kremasti pirinac na mediteranski nacin
Rizi bizi na crveno-kremasti pirinač na mediteranski nacin FotoShutterstock

Priprema

KORAK 1: U dubljem tiganju, na maslinovom ulju propržiti usitnjen crni luk da postane staklast. Dodati zatim alevu papriku, pirinač i kroz presu protisnut beli luk, pa sve prodinstati 2-3 minuta, tek da pirinač upije deo masnoće. Na kraju uliti sok od paradajza i temeljac, pa sve posoliti i promešati.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Sadržaj dovesti do ključanja, temparaturu smanjiti i posle sve kuvati na laganoj vatri 20-tak minuta poklopljeno. Pre nego je pokupio svu tekućinu, skuvan i omekšao pirinač skloniti sa vatre. Dodati grašak iz konzerve (oceđen), pomešati sa pirinčem, skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 5-6 minuta.

Posluženje

Jelo servirati na tanjire, svaku porciju poprskati sa malo maslinovog ulja, posuti sveže mlevenim biberom i po želji rendanim parmezanom. Ukrasiti sa svežim listićima nane ili origana.

Vinska preporuka

Ja ću bez razmišljanja uzeti belo vino, i to neki dobar šardone.

Rizi bizi na crveno-kremasti pirinac na mediteranski nacin
Rizi bizi na crveno-kremasti pirinač na mediteranski nacin FotoShutterstock

Savet uz ovaj recept

Ukoliko umesto graška iz konzerve koristite svež ili zamrznut grašak, računajte da će morati da se kuva za razliku od konzerviranog.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Knedle sa šljivama iliti GOMBOCE

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar