Današni rižoto spremamo na način čuvenog venecijanskog specijaliteta - širom sveta poznatog pod imenom „rizi-bizi“ (risi e bisi). Ovaj naš „na crveno“, odraslima je veoma dopadljiv, a deci posebno „gotivan“.
Ne zna se da li više zbog ukusa ili posebno zabavnog i atraktivnog imena „rizi bizi“…! Ne zna se još nešto.
Da li je ovaj rizi-bizi na crveno, bolji kao predjelo ili kao prilog?
Proverite sami.
300 g pirinča – dugo zrno
1 manja glavica crnog luka
1 kašičica slatke aleve paprike
2 čena belog luka
1,5 dl paradajz soka ili pelata
½ l povrtni temeljac
150 g graška iz konzerve
3-4 kašike maslinovog ulja
so i biber
ribani parmezan po želji
KORAK 1: U dubljem tiganju, na maslinovom ulju propržiti usitnjen crni luk da postane staklast. Dodati zatim alevu papriku, pirinač i kroz presu protisnut beli luk, pa sve prodinstati 2-3 minuta, tek da pirinač upije deo masnoće. Na kraju uliti sok od paradajza i temeljac, pa sve posoliti i promešati.
KORAK 2: Sadržaj dovesti do ključanja, temparaturu smanjiti i posle sve kuvati na laganoj vatri 20-tak minuta poklopljeno. Pre nego je pokupio svu tekućinu, skuvan i omekšao pirinač skloniti sa vatre. Dodati grašak iz konzerve (oceđen), pomešati sa pirinčem, skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 5-6 minuta.
Jelo servirati na tanjire, svaku porciju poprskati sa malo maslinovog ulja, posuti sveže mlevenim biberom i po želji rendanim parmezanom. Ukrasiti sa svežim listićima nane ili origana.
Ja ću bez razmišljanja uzeti belo vino, i to neki dobar šardone.
Ukoliko umesto graška iz konzerve koristite svež ili zamrznut grašak, računajte da će morati da se kuva za razliku od konzerviranog.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Knedle sa šljivama iliti GOMBOCE
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: