Kuva majstor amater: Mantije – dušom se prave i dušom jedu

Gastro 26. mar. 202112:10
Podeli:
mantije
Foto: Shutterstock

Sledi recept koji se prenosi s kolena na koleno. Rešen da ne skrnavim ovu blistavu, pre svega, bošnjačku kulinarsku tradiciju, današni recept mantija je izvoran, bez inovacija ili "kreativnih" unapređenja. Za pripremu je potrebno vreme, strpljenje i emocija jer se ovo jelo "dušom pravi i dušom jede".

S početka našeg druženja, kao Majstor amater, obećao sam jednostavne recepte, jela koja ne zahtevaju puno vremena i koja su pogodna za svaki dan. Današnjim predstavljanjem mantija – novopazarskog (ali i sjeničkog) ponosa, napravio sam izuzetak. Prave pazarske mantije nisu jednostavne i nisu za svaki dan, jer njihovo spremanje traži dosta vremena. Uvid od ranije i moje „istraživanje“ kojim sam osvežio pamćenje, dovelo me je do, verujem, originalnog sandžačkog recepta mantija. Onog koji se godinama prenosi s kolena na koleno. Rešen da ne skrnavim ovu blistavu, pre svega bošnjačku kulinarsku tradiciju, današni recept mantija je izvoran, bez inovacija ili „kretivnih“ unapređenja. Nisu sa spanaćem, krompirom, sirom – mantije Sandžaka su sa mesom! I ne samo to. Da bi se valjano napravila jedna tura pravih mantija, potrebna su oko tri sata (sa odmaranjima testa). Manje ne. Potrebno je vreme, strpljenje i emocija, jer se ovo jelo „dušom
pravi i dušom jede“. Ovaj napor je doprinos i skromni prilog portala Nova.rs i moje malenkosti da se taj stari recept i tradicionalni način pripreme sačuva od zaborava.

mantije
Foto: Shutterstock

Sastojci:

(za tepsiju prečnika 40 cm)

Testo:

700 g brašna tip 400

1 kašika soli

2 kašike ulja

oko ½ l vode

O AUTORU:

Fil:

700 g junećeg mlevenog mesa

nepun 1 dl hladne vode

4 kašike ulja

400 g iseckanog crnog luka

so i biber po ukusu

Masnoća za jufke:

200 g putera

5 kašika ulja

Preliv:

1 dl kiselog mleka

3-4 čena belog luka (najsitnije iseckanog)

Još recepata Majstora amatera:

Priprema:

KORAK 1: Brašnu dodati so, malo ulja i postepenim dolivanjem mlake vode, zamesiti glatko testo. Pokriti ga krpom i ostaviti da odmori najmanje pola sata.

KORAK 2: Dok testo odmara, nadev za mantije pripremiti na sledeći način: u meso dodati iseckan crni luk, so, biber, malo vode i ulja, pa promešati rukama dok se smesa dobro ne sjedini.

KORAK 3: Odstojalo testo podeliti na delove iste veličine (po 70 g). Na brašnjavoj površini svaki deo testa dodatno dobro izmesiti rukama i formirati pravilne loptice. Pokriti ih i odmoriti najmanje 20 minuta. Kada su odstojale, svaku lopticu razvući oklagijom i formirati jufkicu prečnika 20 cm. Ovako formirane jufkice dodatno rastanjiti – blagim razvlačenjem testa i prebacivanjem sa jednog na drugi dlan.

KORAK 4: U međuvremenu pripremiti masnoću za mazanje jufki tako što će se na tihoj vatri otopiti puter i u njega dodati ulje.

KORAK 5: Jufkice mazati ovom masnoćom i slagati jednu preko druge. Postupak ponavljati sa sledećim jufkama, sve dok se ne formira lisnato testo od 10 naslaganih jufki. Posle desete, ovako naslagano testo lagano rukama razviti u jednu veliku koru, sve dok se ne postigne veličina obima stranica oko 30 cm.

KORAK 6: Razvučeno testo izrezati na kvadratiće veličine 5 x 5 cm, zamastiti ih i na svaki naneti po bombicu fila. Mantije zatvoriti spajajući ivice testa po dijagonali kvadrata. Ređati u namašćenu tepsiju tako da spojeni delovi idu na dole, i to jednu do druge, sve dok se tepsija ne napuni. Na kraju, kada je pleh napunjen, zamastiti i gornju površinu mantija.

KORAK 7: Rernu zagrejati na 250 C i peći dvadesetak minuta. Kada porumene, mantije prekriti alu-folijom (ili pek-papirom), temperaturu smanjiti na 220 stepeni i ostaviti da se peku još dvadesetak minuta.

KORAK 8: Kada su pečene, preliti ih kiselim mlekom u kom je neko vreme odstojao sitno iseckan beli luk. Sačekati da se mantije malo prohlade i upiju preliv, pa poslužiti.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva majstor amater: Krompiruša-pita sirotinjska, a bogata …

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar