22.5.21. (a) Riblja corba Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Epilog: svi se „ubiju“ od moje alaske čorbe, a za glavno jelo kažu da „nije loše“. Zato odnedavno,kada spremam čorbu, nema drugog jela. Čorba sa prepečenim raženim hlebom je glavna. Dabome, i dobro vino.

Ranije kada bih najavio riblji, dan pripremao sam riblju čorbu, ali i glavno jelo. Bili bi to riblji specijateti, na roštilju, talandari ili iz rerne. Međutim, iako fantastični, neretko su nezasluženo otišli u drugi plan.

22.5.21. (b). Riblja corba Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Zbog preukusne riblje čorbe, za koju bi govorili da je kao koka kola: „što je više pijemo – još više se traži“. A kako ja odvojam koščice i čistu ribu vraćam u čorbu, to pojedu i oni koje bi mrzelo da se bakću sa kostima. Epilog je: svi se „ubiju“ od čorbe, a za glavno jelo kažu da „nije loše“.

Zato odnedavno, kada spremim čorbu, nema drugog jela. Čorba sa prepečenim raženim hlebom, ili onim koji vam se već nađe, je glavna. Dabome, i dobro vino.

O autoru:

Sastojci:

1 kg šarana

1 kg soma, mrene, ikre i mleči

4 kašike masti ili 2 dl ulje

3 glavice iseckanog crnog luka

1 kašike aleve paprike,

1 kašika ljute tucane paprike,

2 dl paradajza pirea ili kuvanog paradajza

2 dl belog vina,

1 kesica dodatka začina za riblju čorbu,

2 lista lovora

*
so po ukusu,

3 L vode

Još recepata Majstora amatera:

Priprema:

KORAK 1: Ribu očistiti i narezati na komade srednje veličine.

KORAK 2: U kotlić ili lonac (ako spremate u stanu) zagrejati mast, dodati luk i pržiti ga lagano na tihoj vatri. Kada postane staklast, u luk ubaciti slatku alevu i ljutu tucanu papriku, paradajz pire, belo vino, lovor i dodatak začina iz kesice, prethodno razmućen u vodi i bez grudvica.

KORAK 3: Sipati vodu i pojačati vatru, da voda provri. Zatim dodati ribu, ikru i mleč i kuvati na najjačoj vatri (250 stepeni C) 40 minuta. Pred kraj kuvanja degustirati čorbu i po želi začinima korigovati ukus.

KORAK 4: Kuvanu ribu izvaditi iz čorbe, malo je prohladiiti, pa polako i strpljivo prstima odstraniti kosti i čiste komadiće ribe vratiti u čorbu.

Posluženje

Čorba se, po ovom receptu i odsranjenim kostima, može poslužiti i kao glavno jelo. Pripremite uz nju i prepečen raženi hleb ili onaj koji vam se već nađe.

Savet uz recept

Prilikom nabavke ribe, nećete pogrešiti ako izabereta onog glatkog šarana iz ribnjaka. Za čorbu su čak bolji i od divljaka.

Najvažniji sastojak riblje čorbe su crvena slatka i tucana paprika. Potrudite se da nabavite najbolju.

Kada je ona kvalitetna pola posla ste završili. Ostalo je do ribe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare