Kuva Majstor amater: Sutlijaš, za decu danas misaona imenica

Gastro 25. mar. 202111:45
Podeli:
sutlijaš
Foto: Shutterstock

Sutlijaš je zaboravljen. Na kućnim trpezama je pravi raritet, a za većinu današnje dece je nažalost misaona imenica. Nepravda! Ja sutlijaš sipam u neki stakleni, providan sud. Po celoj površini ga zalijem sa otopljenom smesom crne čokolade i neutralne pavlake. Pa šta reći. Ko voli, nek izvoli!

Nekada je najčešći odgovor na dečije pitanje „šta danas ima slatko“ bio „SUTLIJAŠ“! Taj lagani sočni i kremasti slatkiš bio je nezaobilazan deo srpske, makedonske, bugarske i turske kuhinje.

Nalazio se i na jelovnicima naših restorana. Danas ne. Pravo je čudo ako na sutlijaš sa cimetom, eventualno natrčite u nekoj starinskoj poslastičarnici. Sutlijaš je zaboravljen.

O autoru:

Na kućnim trpezama je pravi raritet, a za većinu današnje dece, nažalost misaona imenica.  Kao šnenokle koje sam, na ovim stranicama, već oplakao. Nepravda!

Pred vama je recept za ovu klasičnu i starovremensku poslasticu – divno kremastu i zavodljivo mirisnu. I prilika da se nepravda ispravi.

Sastojci

1 L mleka

200 gr  pirinča okruglog zrna

½ kaščice soli

1 kockica putera

200gr šećera

3 kesica vanilin šećera

200 ml. slatke pavlake za kuvanje

cimet za posipanje

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Opran pirinač spustiti u sud,  sipati vodu, taman da pirinač ogrezne i kuvati ga na jačoj vatri 10-tak minuta dok voda ne uvri.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: U dubljem loncu (sa debljim dnom) kuvati mleko i kada je provrilo u njega sipati šećer, vanilin šečer, pavlaku i u vodi već prokuvan pirinač. Kuvati uz mešanje nekih 15-tak minuta. Pri tom treba biti oprezan, jer je mleko prevrtljivo i čas posla može da pokipi, a i pirinač tokom kuvanja voli da peni.

Ako prilikom mešanja osetite da se lepi, naročito pred kraj, snizite temperaturu i mešajte češće. Sutlijaš je gotov kad je zrno potpuno meko (probati). Ne treba očekivati da pirinač pokupi svu tekućinu. Kaša će biti i dalje relativno žitka, a tek kad se sutlijaš prohladi pirinač će upiti mleko i dodatno nabubriitii, kada će postati vidljiva njegova prava gustina i punoća. Na kraju skinuti sutlijaš sa vatre, dodati puter i izmešati ga.

Posluženje

Sipati sutlijaš u zdelice-porcijašice ili sve u jednu zdelu. Kada se prohladi, posuti ga cimetom, kakaom ili rendanom čokoladom. Neki ga obožavaju sa suvim grožđem ili sa voćnim sirupom, a neki sa aromom koju daje narendana kora limuna ili narandže. Moja opcija je čokolada.

Sutlijaš sipam u čašu, teglicu ili drugi stakleni, providan sud. Po celoj površini ga zalijem sa otopljenom smesom crne čokolade i neutralne pavlake. Pa, šta reći. Ko šta voli, nek izvoli!

Prijatno, želi vam Majstor Amater !

Sutra:

Kuva Majstor amater:

Mantije – dušom se prave i dušom jedu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar