Kuva Majstor amater: Kotleti protiv „jagnjećeg lokdauna“

Gastro 27. apr. 202112:22
Podeli:
Jagnjeci kotleti
Foto: Shutterstock

Iako je jagnjetina sa ražnja za nas kontinentalce „zakon“, retko je spremamo sami. Jedemo je u pečenjarama i restoranima. Ali, u poslednjoj godini nam je često nedostupna. Pogađate, na delu je „Jagnjeći lokdaun“. Rešenje je u drugačijem načinu pripreme našeg omiljenog mesa. Da JAGNJEĆI KOTLETI! Brzo, praktično i jednostavno. Bez ičije pomoći. Na roštilju, u tiganju ili rerni. Nema greške. Izvanredni su.

Jagnjetina sa ražnja je za nas kontinentalce, srbijance svih nacija i vera – zakon! Ali, ražanj je zahtevan i da bi ga sami zavrteli, traži uslove koje većina nema. Ograničili smo se na jagnjetinu iz pečenjara ili restorana, u stilu: „Tamo je najbolja u gradu“. Najbolja, ali nedostupna za svačiji džep. U poslednjoj godini, često i onima sa debljim novčanikom. Pogađate, na delu je „Jagnjeći lokdaun“! A, mi zanemarili druge načine kojima se omiljeno meso, bez po muke, sprema veoma ukusno. Da JAGNJEĆI KOTLETI! Bez ičije pomoći. Brzo, praktično i jednostavno. Na roštilju, u tiganju ili rerni. Nema greške. Izvanredni su.

O autoru:

I još nešto. Početak proleća je i početak sezone roštiljanja. Jagnjeće meso je sada najukusnije. Na to me, prošlog vikenda, podseti moj sremski komšija i prijatelj Simon Veselinov. Moj komšo, svoj i nezavisan. Ne pripada ni svinjskom ni vinskom, već onom većinskom – pivskom Sremu. I kao čovek te „hmeljaške“ provinijencije, donese savršene kotlete mladog, dakako planinskog jagnjeta. I zgotovi ih on na roštilju. Uveri nas, onako izgladnele i hmeljaški vesele, da je vispreniji kuvar nego je izgledalo. Kotleti ispadoše odlični. Uz male primedbe, koje mu iz pedagoških razloga ne saopštih. Rekoh „jutro je pametnije od noći“. Otuda dođe i ovaj recept koji sa zadrškom i pozitvnom energijom, govori sam za sebe: Bravo Komšo!

Sastojci

Jagnjeci kotleti
Foto: Shutterstock

1,5 kg jagnjećih kotleta (300 gr – 1 porcija)

Za marinadu:

2 dl maslinovog ulja

2 kašike balzamiko sirćeta

2 grančice ruzmarina

4 čena belog luka

1 kašika vegete

biber

krupna morska so

Jagnjeci kotleti
Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Iseckati sitno beli luk i ruzmarun, dodati biber, vegetu i to pomešti sa maslinovim uljem i balzamikom. Pripremljenom marinadom natopiti kotlete i ostaviti da stoje u frižideru nekoliko sati, a najbolje je da prenoće. Dobro ih je, za to vreme, bar jednom okrenuti. Ovako marinarane kotlete možete i zamrnuti i vadite pred upotrebu.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Kotlete izneti iz frižidera na sobnu temparaturu jedan sat pre pečenja, izvaditi iz marinade i odmah usoliti krupnom morskom solju.

KORAK 3: Ukoliko ste u prilici založite roštilj i verujem da će se za tu priliku, naći neki vešt „kućni roštiljdžija“ kome moja daljnja uputstva neće trebati. Ako ste izabrali gril tiganj, treba ga minimalno zamastiti (tek da zasija) i držati na vatri nekoliko minuta da postane vruć (ali ne iprevruć da dimi), pa temparaturu smanjiti na srednje jaku. Ako se kotleti nisu dovoljno ocedili od marinade blago se posuše papirnim ubrusom pa spuste u tiganj i peku po 3-4 minute sa svake strane za srednje, a 4-5 minuta za dobro ispečene.

Posluženje

Dobro ih je, pre služenja preliti ostacima marinade. Meni su grilovano povrće i tvrđe skuvana, pa izgrilovana palenta savršena kombinacija uz ovako sočnu i aromatičnu jagnjetinu.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater predlaže: Posne đakonije za Veliki petak

Komentari

Vaš komentar