Evo ih, nanovo danas pred vama – ćufte! U drugačijem izdanju i kombinaciji koja obara snogu: pečene u rerni sa preukusnim i aromatičnim belim prelivom.
Ćufte su popularne i jedu se u skoro svim delovima sveta. Male, srednje ili velike, u sosu ili bez njega, sa pireom ili špagetama. Sa najrazličitijim začinima, mirisima i ukusima Azije, Evrope, Balkana. Ćufte se prave na razne načine i popularne su širom sveta. Imaju čak i svoj 9. mart – Svetski dan ćufte.
Kod nas su veoma cenjene i redovan su gost na trpezama širom Srbije. Nedavno sam objavio recept Ćufte u paradajz sosu, koje su sinonim za jelo domaće kuhinje i simbol doma i porodice. Evo ih, nanovo danas pred vama! U drugačijem izdanju i kombinaciji koja obara s nogu: pečene u rerni sa preukusnim i aromatičnim belim prelivom.
Za ćufte:
700 gr junećeg mlevenog mesa
1 glavica sitno seckanog crnog luka
50 gr dimljene slanine-sitno iseckane
2 čena sitno seckanog belog luka
3 kašike prezli
2 jaja
1 kašičica vegete
2 kašičice aleve paprike
so , biber po ukusu
2 kašike ulja
malo vode
Za preliv:
250 gr pavlake ili kajmaka
2 dl jogurta
100 gr ribanog sira
2 jaja
4-5 čena sitno naseckanog belog luka
1 veza iseckanog pršunovog lista
malo soli
1 kašičica mlevenog ili tucanog kima
KORAK 1: Pripremiti ćufte tako što će se šakom dobro izmešati svi navedeni sastojci za ćufte. Od tako sjedinjene mase formirati u loptu i ostaviti u frižideru da odmori 30-tak minuta.
KORAK 2: Od pripremljenog mesa, mokrim rukama oblikovati ćufte, uvaljati ih u brašno i ređati u dobro nauljen, nešto dublji pleh. Odaberite odgovarajuću veličinu pleha, kako bi složene ćufte ispunile celu površinu. Zagrejati rernu na 250 stepeni C, ubaciti pleh sa ćuftama i čim malo porumene (možete ih malo i okrenuti), smanjiti temparaturu na 180 stepeni C i peći oko 30 minuta.
KORAK 3 – priprema preliva: Razmutiti jaja sa pavlakom (ili kajmakom),narendanim kačkavaljem i jogurtom. Dodati beli luk, kim, peršun, pa kada su ćufte pečene, preliti ih pripremljenim prelivom. Pleh vratiti u rernu još 10 minuta da se jelo još malo zapeče.
Ako ste ćufte spremali u vatrostalnoj činiji iznesite ih u njoj na sto, a ako to nije slučaj servirajte u neki lep oval.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Pita zeljanica za goste „zelenaše“
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare