Carske mrvice
Carske mrvice; Foto: Norbert Eisele-Hein / imageBROKER / Profimedia

"Carske mrvice" i dalje su hit na božićnim vašarima.

Kod nas se zovu „carske mrvice“ ili „carske palačinke“, a poreklo vode iz Austrije, gde se zovu „kajzeršmarn“ (Kaiserschmarrn) što bi značilo „carski nered“ – Kaiser znači car, dok Schmarrn označava nešto razlomljeno. Ima smisla, jer je u pitanju jelo koje izgleda kao iscepkana palačinka i služi se s dodacima poput kompota, šećera u prahu ili pekmeza.

Iako je iz 19. veka, posebno je aktuelno i sad u sezoni novogodišnjih vašara – carske palačinke ovih dana su popularne na celom nemačkom govornom području, a ekipa hrvatskog Indexa je nedavno obišla Kranjsku Goru u Sloveniji i ispostavilo se da je i tamo najveća gužva oko malog pulta na ulici na kojem se peče „šmorn“.

Priprema se na velikoj čeličnoj tavi i sve izgleda kao priprema klasičnih palačinki, a kad se testo lagano zapeče, špatulama ga rascepkaju. Zanimljivo je da su tamo pred kraj testo flambirali – polili ga rumom i zapalili, a kad je bilo gotovo, bogato ga posuli krupnim šećerom. Služe ga s kašom od jabuke, šumskim voćem ili nutelom, a porcija košta 3.50 evra.

A pogledajte koliko smo mi plaćali u Sloveniji po kafićima i marketima.

„Prava carska poslastica“

Inače, „carske mrvice“ potiču iz 19. veka, a ime i popularnost ovog jela povezani su s austrijskim carem Francom Jozefom I, koji je bio veliki ljubitelj sličnih jednostavnih deserata (i koji je 1914. potpisao rat protiv Srbije).

Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

Prema jednoj priči, ovaj dezert nastao je slučajno, kad je kuvar na dvoru pokušao da napravi savršene tanke palačinke za caricu Elizabetu (poznatiju kao Sisi). Međutim, one su se raspale prilikom pripreme, a da bi spasio situaciju, kuvar je dodao šećer i suvo grožđe i poslužio desert. Car je bio oduševljen i navodno rekao: „Ovo je prava carska poslastica!“

Prema drugoj priči, kajzeršmarn je zapravo bio inspirisan seljačkim jelima. Tokom carevih putovanja po austrijskim Alpima poslužen mu je jednostavan dezert od brašna, jaja i mleka, koji ga je, tom prilikom dodatno obogaćen šećerom i suvim grožđem, oduševio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar