Ozod Abdukhalikov je mladi Uzbekistanac koji putuje svetom i svoje avanture deli na Instagram profilu Uzbek From Uzbekistan. Trenutno je u Hrvatskoj i ima preporuku koja izaziva dosta reakcija.
Ozod trenutno boravi u Puli, a posetio je i Rovinj, Rijeku, Zadar, Dubrovnik, Split i Plitvička jezera.
Na Instagramu neretko podeli i šta jede u svim gradovima koje poseti, a u poslednjem videu pokazao je kako je u jednom pulskom restoranu probao „nacionalno hrvatsko jelo“, ali ne bi se svi s njim složili.
„Ljudi! Ako ikad dođete u Hrvatsku, prvo što tamo morate da probate je njihovo nacionalno jelo – kajmak. Sličan je kiseloj pavlaci, ali ukusniji i jako, jako dobar“, rekao je on u videu i u opisu napisao da je ovaj ručak platio 4 evra, a dobio je jednu veliku lepinju s kajmakom na obe strane drvene daske.
Neki su se u komentarima našli uvređeni jer je kajmak nazvao hrvatskim nacionalnim jelom, a kajmak zapravo poreklo vuče iz Turske, odakle je stigao na Balkan, prenosi Index.hr.
„To je 100 posto tursko jelo, to je čak i turska reč koja ni ne postoji u hrvatskom jeziku“, piše mu jedna osoba u komentarima, a neki mu čak pišu da je kajmak zapravo iz Uzbekistana. I Srbi će verovatno imati šta da kažu.
I dok su kod nas kajmak i ćevapi u lepinji nezaobilazna kombinacija, kajmak zaista dolazi iz Turske, a i sama reč dolazi od glagola kaymak, što na turskom znači „taljenje“ ili „topljenje“.
Turci su već stoljećima posvećeni proizvodnji i konzumiranju kajmaka, a u Turskoj se on uglavnom jede uz tradicionalni turski doručak, dok se na Balkanu, pa i kod nas, kajmak najčešće jede u kombinaciji s lepinjom, ćevapima ili pljeskavicama.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare