Recept hrvatskog kuvara i blogera Vedrana Bpkovića biće vam možda i omiljeni lagani letnji ručak.
Recept je objavljen na portalu gastro.24sata.hr.
Sastojci:
2 tikvice srednje veličine
100 g šunke ili slanine
150 g krem sira
50 g suve mocarele ili nekog drugog topljivog sira
1 čili papričica
nekoliko listića bosiljka
so i biber
Priprema:
Kao i kod svih haselbek recepata, potrebno je tikvice nožem zarezati po širini i to 4/5 ploda, pazeći da se ne prereže skroz kako bi dobili lepi oblik harmonike. Tu se standardno možete poslužiti trikovima s interneta tj. da tikvicu stavite između dve daščice ili varjače ili nečeg trećeg i to tako da jedna strana tikvice dodiruje kuhinjsku površinu dok se rubovi naslanjaju na navedene “prepreke” ili samo budite oprezni kod rezanja. Šunku narežite na trakice i stavite po jedan komad (može i dva) između svakog zareza na tikvici i zavucite je prema dole. Položite ih tako pripremljene u lagano nauljeni pleh za pečenje i pecite u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 10-15 minuta, zavisno od toga da li želite da tikvice ostanu malo hrskave ili ne.
Dok se tikvice peku, pripremite punjenje i to tako da krem sir, sitno naredadnu mocarelu, seckani čili i bosiljak pomešate u finu glatku smesu uz dodatak malo soli i bibera. Količina soli jako zavisi od toga koliko vam je šunka/slanina slana pa nemojte preterati. Poslednji korak je da već napola pečene tikvice napunite smesom od krem sira, pospete sa još malo narendanog sira i zapečete 10-ak minuta u pećnici dok se sir rastopi. Poslužite toplo. Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar