Foto: Ivan Danik / Alamy / Alamy / Profimedia

Harmonika, lepeza ili haselbek krompir nazivi su za gurmanski recept koji izvorno potiče iz švedskog grada Haselbeka, a pravi se krajnje jednostavno.

S obzirom na svoju fotogeničnost, ovo jelo je u eri Instagrama steklo veliku popularnost, a na internetu se mogu naći najrazličitiji recepti za svačiji ukus i ideološko ubeđenje.

Ali za početak, evo kako se pravi osnovna verzija ovog hrskavo sočnog specijaliteta.

Sastojci:

6 krompira srednje veličine

3 kašike otopljenog putera

maslinovo ulje

so, biber

po želji, malo strugane korice limuna, vlašca, ruzmarina ili nekog drugog začina

Priprema:

Ključni deo pripreme je, naravno, sečenje krompira (postupak je prikazan u videu ispod). Oljuštite krompire i isecite ih tako da donji deo ostane netaknut, na što tanje kriške. Ako su krompiri veći, idealno je da ih presečete na pola, pa zatim ravnu stranu dobijenu sečenjem oslonite na dasku za sečenje.

Stavite krompire u podmazani pleh, prelijte mešavinom otopljenog putera, maslinovog ulja i začina. Pecite između 40 i 50 minuta, na temperaturi od oko 220 stepeni Celzijusa.

Ukoliko biste, pak, želeli neku bogatiju verziju, svaka vrsta igranja sa sastojcima je dozvoljena.

Za vegane

Iz osnovnog recepta oduzmite maslac i to je to! Po želji između kriškica krompira možete da dodate još neko povrće koje se zgodno seče na kolutove, dakle tikvice, patlidžan, paradajz…

Još recepata...

Za vegetarijance

Ukoliko ste na vegetarijanskoj ishrani, „unapređena“ verzija haselbek krompira može da sadrži i neki sir koji se lepo topi, na primer gaudu, edam ili čedar.

Za ljubitelje mesa

Slaninica, dimljeni vrat ili pak šunka – sve je dozvoljeno za ušuškavanje u ovu lepezu, tako da vam je, ukoliko nemate restrikcije u ishrani, nebo granica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar