Domaći sok od nane
Foto: Petr Štěpánek / Panthermedia / Profimedia

Sok od nane osim što osvežava, super je za zdravlje - jača imunitet i deluje preventivno na bakterije i viruse, dobar je antiseptik, umirujuće deluje na nerve, a pomoći će u opuštanju i relaksaciji čitavog organizma.

Sok od nane smiruje nervozu, napetost, dobar je lek protiv nesanice. Preporučuje se i kod glavobolja, problema s varenjem, grčeva i mučnine, menstrualnih bolova. Sajt Prirodno i zdravo, navodi da pomaže i kod otežanog disanja zbog astmatičnih napada ili raznih sezonskih alergija, neuralgije, simptoma prehlade i gripa, te reumatskih bolova. Možda je zato ovih dana mnogi tragaju za savršenim receptom. Predstavljamo vam tri varijante.

Sirup od nane

Sastojci:

500 grama sveže nane (mente)

3 kilograma šećera

1 kesica limuntusa

4 litra vode

Priprema:

U veću šerpu sipajte tri kilograma šećera i četiri litra vode i stavite na tihu vatru da proključa. Kad počne da vri, smanjite vatru i ostavite da stoji na ringli još oko pola sata. Nakon pola sata sklonite šerpu sa šporeta, dodajte kesicu limuntusa i promešajte, a zatim ubacite svežu mentu. Poklopite šerpu i ostavite da stoji tako 24 sata. Procedite sok kroz sterilnu gazu i sipajte ga u flaše. Domaći sok od nane čuvajte na tamnom i hladnom mestu (najbolje u frižideru), razblaživati s običnom ili mineralnom vodom. Takođe, ovaj sok možete dodatno obogatiti time što ćete u njega ubaciti krišku limuna, limete, narandže ili malo cimeta.

Sok od limuna i nane

Sastojci:

2 l vode

200 g šećera

10 vrhova sveže nane

1 limun

Priprema:

Prokuvajte vodu i šećer, pa kad se ohladi, dodajte nanu. Ostavite da odstoji 24 sata, pa nakon toga procedite i dodajte sok jednog limuna.

Pročitajte još:

Sok od nane bez kuvanja

Sastojci:

300 g sveže nane (ili sušene)

5-6 kašika šećera

3 kesice limuntusa

3 l vode

3 kg šećera

Priprema:

Nanu dobro operite, sitno je iseckajte, pomešajte sa 5-6 kašika šećera i dobroje izgnječite. Prelijte sa 3 l vode i ostavite da odstoji 24 sata. Procedite sok kroz gazu i u dobijenu tečnost dodajte 3 kg šećera. Ostavite da odstoji još 24 sata kako bi se šećer istopio, uz povremeno mešanje. Dobijeni sirup sipajte u staklene flaše i čuvajte ga u frižideru (samo imajte na umu da se mora potrošiti pre nego sok od nane koji se kuva).

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar