Foto: Shutterstock

A sad nešto sasvim drugojačije na beogradskoj mapi ukusa.

Ukoliko vam je dosadila uobičajena hrana iz domaće kuhinje i restorana, onda vam je potrebna lista na kojoj su smo sakupili restorane raznih internacionalnih kuhinja koji postoje u našem glavnom gradu.

Od grčke musake i meksičkih burita pa do havajskih egzotičnih zalogaja – svaka nacionalna kuhinja ima svoj šmek, posebno jelo, tajni sastojak ili spečifičan način pripreme, a u Beogradu je moguće uživati u autentičniom jelima sa raznih geografskih tačaka.

Ukoliko ste rešili da napravite pauzu od pečenja, ćevapa, punjenih paprika, podvarka i prebranca, šopske i turšije i želite nešto iz azijske, mediteranske, američke i evropske kujne, nisu vam potrebni godišnji odmor, pasoš, ni avionska karta – u samom Beogradu moguće probati vrhunske specijalitete iz gotovo svih delova sveta.

Predstavljamo vam XX autentičnih internacionalnih restorana u Beogradu, koji vas naratko mogu odvesti na neke druge krajeve planete.

Wu Ming – kineska kuhinja

Foto: Shutterstock

Kineski restoran na Crvenom krstu. Iako restorani kineske kuhinje danas i nisu tolika retkost i ekskluziva u Beogradu, Wu Ming se posebno ističe ambijentom, mirnom atmosferom, bogatom ponudom autentične kineske hrane i povoljnim cenama. Svakako, egzotična jela na bazi pirinča, mesa i morskih plodova, sa dodacima jedinstvenih kineskih sosova, te kombinacije kiselih, ljutih i slatkih ukusa, glavni su razlog da ga posetite.

Hanan – libanska kuhinja

Libanski restoran nalazi se u Svetogorskoj ulici. Najpre je to bilo mala kafe-poslastičarnica tradicionalnih arapskih slatkiša, a brzo se transformisao u autentični restoran libanske i palestinske kuhinje karakterističnog duha Bliskog istoka, sa libanskom hranom, trbušnim plesačicama i nargilama za kompletan arapski doživljaj. Danas Hanan ima mrežu fastfood restorana i snack barova – Shawarma Jerusalim, Shawarma Beirut i Shawarma Damask, pa su specijaliteti Bliskog istoka pristupačni Beograđanima.

Milargo – španska kuhinja

Španski restoran je na zemunskom Keju oslobođenja. Duže od deset godina ovaj restoran priprema najbolje tapase, paelje, kao i tradicionalne španske specijalitete, među kojima se posebno ističe tzv. ćuleton – juneći stejk koji se priprema čak 21 dan. Uz zvuke flamenko gitara na obali Dunava osećaj je jedinstven španski.

Thai Zone – tajlandska kuhinja

View this post on Instagram

A post shared by thaizone.rs (@thaizone.rs)

Prvi restoran tajlandske hrane u Beogradu u kojem se autentična tajlandska hrana sprema po recepturi gospođe La-iad Nikolić, Tajlanđanke sa internacionalnim kulinarskim iskustvom. Na meniju restorana su supe, obrok salate, piletina, svinjetina, riba itd., sve naravno spremljeno na tradicionalni tajlandski način, sa začinima koji stižu sa Tajlanda.

Taverna Piatakia – grčka kuhinja

Grčki restoran u Zemunu zapravo je i više od toga – to je Grčka u Beogradu. Taverna neguje originalne grčke ukuse tradicionalna jela i pića, a zaštitni znak su feta sir i maslinovo ulje, čuvena metaksa i uzo, ambijent u grčkom stilu i bojama, uz zvuke sirtakija i grčke muzike.

Loha Poke – havajska kuhinja

Aloha duh u Beogradu. Inspirisani nezaboravnim poke ukusima koje su otkrili prilikom posete Havajima, ukusi su blago prilagođeni lokalnom ukusu. Reč je havajskoj hrani koju možete da naručite preko servisa za dostavu hrane. Iako ne postoji fizički restoran, ova hrana je veoma ukusna, a na meniju su različite činije Maui sunset. On sadrži: losos, sushi pirinač, mango, adamame nar, avokado, miso sos, kokos listiće.

Marukoshi – japanska kuhinja

U Kapetan Mišinoj je prvi, pravi japanski restoran u Beogradu. Iako je većini prva asocijacija na japansku hranu – suši, hrana vrednog naroda sa Dalekog istoka je mnogo više i uključuje morske plodove, jela od piletine, miso supu, shio ramen, tonkatsu, svinjetine i junetine u svakakvim kombinacijama sa autohtonim povrćem i začinima, pirinča na sto načina i nesvakidašnjih deserta. Uz japansko pirinčano pivo, sake – restoran radi svakog dana izuzev ponedeljkom.
Koncept je jednostavan, kao i meni. Japan ima veličanstvena jela koja se ne zovu suši.

Zapata – meksička kuhinja

Čuveni lanac meksičkih restorana u Beogradu. Postoji na čak tri lokacije i već više od deset godina Beograđanima priprema najpoznatije meksičke specijalitete od mesa i povrća, među kojima su buritosi, naćosi, tortilje, enčilade, kesadilje i još mnogo preukusnih jela sa područja Centralne Amerike i Meksika. Kako je meksička kuhinja, između ostalog, poznata i po papreno ljutim čili papričicama, oni hrabriji mogu prihvatiti izazov i na sopstvenu odgovornost testirati svoj prag tolerancije za ljuto. Ipak, za one sa slabijim stomacima, tu su blaže kao i potpuno neljute varijante meksičkih jela.

Persijski princ – iranska kuhinja

Svu raskoš iranske kuhinje otkrićete ovde. Ova kuhinja prožima tradiciju Irana sa uticajima Levanta, grčke, turske i ruske kuhinje sa jedne, te Indije i Pakistana. Na meniju različita mesa sa ljutim, kiselim i slatkim ukusima i deserti poput baklave. Iranski/persijski restoran smešten u samom srcu Vračara. Ambijent koji obiluje persijskim motivima, uz diskretnu iransku izvornu muziku. Nesvakidašnja ljubaznost osoblja ne ogleda se samo u prijatnom tonu, osmehu i pridržavanju kaputa, već i u pomoći da pri naručivanju izgovorite naziv jela koje naručujete. Miks mesa, povrća, voća i zrnevlja.

Tepuy – venecuelnska i karipska kuhinja

View this post on Instagram

A post shared by TepuyBeograd (@tepuybeograd)

Restoran brze venecuelanske i karipske hrane – dugo kuvana cepkana junetina, platanos (zelene banane), empanadas… Među najpopularnijim jelima je Arepa Pabellon – topla hrskava kukuruzna repa s nadevom od dugo kuvane cepkane junetine, crnog pasulja, prženog seckanog platana i rendanog sira.

Istok – vijetnamska kuhinja

Vijetnamski restoran na gornjem Dorćolu otvoren je sredinom 2016, mnogi ga smatraju najboljim azijskim restoranom u Beogradu. Orijentalni ambijent prošaran egzotičnim bojama uz autentičnu hranu, učiniće da se bar na trenutak osetite kao da ste u nekom hanojskom ili bar ho-ši-minskom restoranu.

Diwali Mahal – indijska kuhinja

Indijski restoran, u blizini Poštanske štedionice. Kako indijska hrana, iako izrazito ukusna, zbog specifičnih začina možda neće prijati svakom stomaku, ljubazno osoblje restorana će svakom gostu pojasniti osobine i intenzitet indijskih začina i pomoći u odabiru adekvatnog obroka. Sama ova činjenica, dovoljna je avantura i razlog da u autentičnom ambijentu probate karakteristične i nesvakidašnje ukuse poznatih namirnica koje sprema vlasnik restorana i šef kuhinje Rakeš Kumar.

Spatz – nemačka kuhinja

Foto: Shutterstock

Nemački restoran, prekoputa Botaničke bašte. Malo je restorana kojima posetioci ne pronalaze nijednu manu, a ovaj je jedan od takvih. Nemačka kuhinja bazirana je pretežno na mesu, pa je izbor šnicli, burgera, kobasica, butkica i kolenica gotovo nesaglediv. Za mesoždere i pivopije – meka. Spatz je restoran u kome se jednostavno dobro jede, gde možete da birate između manjih i većih porcija. Ako niste vegeterijanac, ovde možete da svratite na čuvene butkice sa kiselim kupusom i sve zalijete nemačkim pivom.

Ottimo – italijanska kuhinja

View this post on Instagram

A post shared by OTTIMO (@restaurant_ottimo)

Italijanski restoran na Studentskom trgu. O italijanskoj hrani ne treba mnogo trošiti reči, ona je toliko popularna širom planete da je danas delimično integrisana i u mnoge nacionalne kuhinje kao domaća. Paste, ravioli, makaroni, rižota i pice spadaju možda i u najpopularniju hranu na svetu. Ipak, ako želite da okušate kako bi to zaista izgledalo u Italiji, Ottimo će vam taj doživljaj maksimalno približiti. Uz jedinstveni način pripreme hrane, odabrana italijanska vina i odgovarajući ambijent, ovaj restoran će vas višestruko inspirisati na maštanje o putovanju na Apenine.

Le Moliere – francuska kuhinja

Francuski restoran u centru Beograda. Ponudom autentičnih specijaliteta francuske kuhinje i ambijentom koji odiše nesvakidašnjom otmenošću, Le Moliere ne zaostaje ni za pariskim restoranima. Tome doprinosi i podatak da spada u kategoriju onih restorana koji su pet friendly, što znači da ste u njemu dobrodošli i sa svojim kućnim ljubimcem. Za doživljaj Pariza u srcu Beograda, možda i nije previše.

Holy Smokes – američka kuhinja

U nekom širem smislu moglo bi se reći da je ovo američki restoran. Ipak, radi se o jednom netipičnom fast casual restoranu čija je specijalnost roštilj, ali ne običan, već na teksaški način. Nešto sasvim novo i drugačije od svega što ste do sada probali. Ovo meso priprema se najmanje desetak sati, u posebnoj peći gde se najpre dimi na bukovini i na taj način posredno peče, da bi se na kraju kuvalo u sopstvenom soku. Dakle, apsolutni raj za „mesoždere“. Za ovakvu ekskluzivu, koja u Beogradu postoji tek nepunih godinu dana, čak ni malo „jače“ cene ne bi trebalo da predstavljaju problem.

BONUS VIDEO Pogledajte koji su beogrdski restorani ušli u Mišlenov vodič.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare