Juan Pablo Shuk
Juan Pablo Shuk Foto:Juan Pablo Gutierrez/NETFLIX / Everett / Profimedia

Svi su znali za Eskobara, ali ovo je prvi put da je ova priča ispričana ovako precizno i tačno. I smatram da je priča bila dobra, da je odgovorila na pitanja koja su svi imali negde o Eskobaru. To je to, to je glavno razlog toga što je serija "Narkos" bila toliko popularna, kaže Huan Pablo Šuk, kolumbijski glumac za Nova.rs.

Šuk je u ovom planetarnom hitu tumačio ulogu Huga Martineza, poručnika koji je predvodio takozvani „Search Bloc“, paravojnu formaciju organizovanu od strane vlade Kolumbije i američke Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) sa jednim ciljem – uhvatiti Pabla Eskobara.

U intervjuu za Nova.rs, ovaj 55-godišnjak rođen u Bogoti, a javnosti u Srbiji poznat po ulogama u seriji „Pasion de Gavilanes“ („Skrivene strasti“, glumio Fernanda) i filmu „Assassin’s Creed, istakao je da „Narkos“ svoju popularnost duguje načinu na koji ne Netfliks pristupio samoj temi:

„Verujem da je ‘Narkos’ pre svega postao kulturni fenomen zbog Netfliksa, koji je i omogućio čitavom svetu da vidi tu priču na ovaj način. Takođe, moramo uzeti u obzir da je istorija bila u ušima i pred očima svih na svetu. Svi su znali da je Kolumbija bila centar proizvodnje droge, ali gotovo niko nije znao šta se zaista dešavalo.“

Koliko je bliska veza sa arhivskom građom i činjenicama zapravo bila ključna?

– Svi su znali za Eskobara, ali ovo je prvi put da je ova priča ispričana ovako precizno i tačno. I smatram da je to urađeno odlično, da je priča bila dobra, da je fokus bio na odgovorima na pitanja koja su svi imali negde o Eskobaru. To je to, to je glavni razlog toga što je serija bila toliko popularna.

Da li ste tokom snimanja u nekom trenutku imali ideju da će postati toliko popularna?

– Postali smo svesni da je serija postala velika kad smo počeli da dobijamo informacije o vestima širom sveta. Nefliks nikada nije delio svoje rejtinge, ali su nam govorili da je najgledanija serija. Tada smo prvi put shvatili da radimo nešto stvarno jako, nešto veliko. Dok smo snimali nismo imali utisak da ćemo ostaviti takav utisak na toliki broj ljudi.

Posebno iznenađujuća je i njena popularnost u samim Sjedinjenim Američkim Državama? 

– Da, to je posebno interesantno, to što su su gledaoci iz SAD bez ikakvog problema prihvatili da ovu seriju gledaju uz titlove, što je izuzetno retko.

Kada ste dobili odgovor da ćete biti deo Narkosa, šta ste prvo pomislili?

– Sećam se da sam bio veoma uzbuđen jer sam  dobio šansu da budem u Narkosu. Iako nisam imao previše vremena na ekranu, bio sam veoma uzbuđen i zbog prilke i na samom snimanju, pogotovo jer je moj lik bio veoma važan za priču. Bio sam veoma srećan, pogotovo jer sam upoznao i radio sa velikim brojem mladih i talentovanih ljudi.

Vaš lik, Hugo Martinez, bio je ključ u potrazi za Pablom Eskobarom. Koliko je zahtevno bilo spremiti se za snimanje, i koliko je kompleksno bilo izneti Martinezov lik pred kamerama?

– Kad sam dobio vest da ću biti Hugo Martinez, praktično sam odgledao sve njegove intervjue, pročitao o njemu šta sam mogao, mada je bio poprilično skrivena lićnost, veoma malo podataka ima. Iz tog razloga serija nije pokušala baš verno da predstavi Martineza okakvog kakav je bio stvarno kao ličnost, već je u prvim plan stavljen njegov doprinos borbi, potrazi i hvatanju Pabla Eskobara. Tako da sam verno pratio scenario. Pomoglo mi je i to što imam iskustva iz vojske, pa sam znao kako da se postavim i kako da ono što je traženo uradim na najbolji mogući način.

Za kraj, ako biste morali da izdvojite jednu stvar koja je učinila seriju „Narkos“ tako popularnom, šta bi bo bilo?

– Ono što je ‘Narkos’ učinilo tako sjajnim jeste, kao što i rekoh, dobra priča. Sve što se dosad dogodilo u istoriji sveta možete da prenesete, bilo tužno, nasilno, smešno… ALi, ako priča nije dobra, neće niko gledati. Verujem da su je ispričali dovoljno precizno. Pored toga, ‘Narkos’ ima veoma zanimljive likove, sjajne glumce, poput Vagnera Moure, glumca koji je glumio Pabla Eskobara, inače Brazilca. Ljudi su bili skeptični, ali je on odigrao maestralno. A Vagner je tek jedan od mnogih koji su bili gotovo savršeni. To je sama suština – zaključio je Huan Pablo Šuk.

Bonus video: Kljun – najuspešnija regionalna serija fascinantna mešavina žanrova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar