Foto: MUP Srbije, Shutterstock

Za ulogu Dijane Hrkalović bi najpre odgovarala neka glumica latino porekla jer njen senzibilitet više odgovara tom tipu glumica. Na primer Zoe Saldana ili Mila Kunis, mada mislim da bi u toj ulozi najbolje bile Selma Hajek ili Dženifer Lopez da su mlađe. U ulozi Aleksandra Vučića odličan bi bio Kijanu Rivs, kaže za Nova.rs scenarista Kosta Peševski.

Od kako je započeo rasplet „slučaja Dijane Hrkalović“, mnogima je pala na pamet ideja da bi bilo dobro napraviti seriju posvećenu ovoj neobičnoj i fatalnoj ženi i njenom burnom životu u poslednjih nekoliko godina. Definitivno bi u pitanju bila triler-serija koju bi radili Netfliks ili HBO, vodeći striming servisi današnjice. Pored Dijane Hrkalović, našlo bi se tu još dosta različitih uloga, što za ljude iz policije i vlasti, što za persone sa druge strane zakona. Ova zemlja pruža puno materijala za gomilu različitih serija, a kamoli jedan ovakav slučaj koji sam po sebi izgleda toliko nestvarno da je nezamislivo da je moguć u jednoj evropskoj državi.

Foto: EPA-EFE, TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic, Nova.rs

Kosta Peševski, scenarista serija „ Žigosani u reketu“ i „Ime naroda“, kaže za Nova.rs da bi stilski ovakva serija najpre trebalo da podseća na Finčerov “The Social Network”, “Gone Girl” ili seriju “Mindhunter” Džoa Penhala.

Kosta Peševski Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Ako bi seriju o Dijani Hrkalović radio HBO verovatno bi bila ograničena na mini-seriju. Imala bi dve vremenske linije, prvu koja bi se bazirala na sadašnjem trenutku, od trenutka kada se nađe u zatvoru, a onda bi se kroz epizode paralelno razvijala druga vremenska linija u kojoj bi se kroz flešbekove pratila njena karijera od fakulteta, preko ulaska u službu do danas. Ako bi je radio Netfliks pre bi iz više sezona hronološki pratila njen život sa dosta izmišljenih i domaštanih događaja.
Ovakva serija ne bi bila produkcijski zahtevna jer bi bila ograničena prostorno, a kvaliteti bi dolazili od dobrog kastinga i scenarija baziranog na kompleksnim odnosima i bogatim dramskim situacijama – smatra Peševski.

Kako bi Amerikanci obradili slučaj Hrkalović

Ivan Jovanović, scenarista koji trenutno radi na seriji o Mihajlu Pupinu, kaže za Nova.rs da su američke striming kompanije producirale veliki broj serija na temu odnosa policije, politike i kriminala od začetka tzv. „peak TV“- a pre 20-ak godina.

Ivan Jovanović Foto: Nemanja Jovanović

– Kultna HBO serija „Doušnici“ (The Wire) Dejvida Sajmona, pa remek-delo najsličnije našem slučaju, genijalna Foksova „Prljava značka“ (The Shield) Šona Rajana (obe iz 2002.) sve do skorašnjeg Netfliksovog aduta, „Narkos“. Najviše „filmskih informacija“ o našoj aferi javnost dobija od medija – prvo istraživačkih, potom tabloida, od najbitnijih do najbanalnijih. Siguran sam da bi se američke kolege prvo uhvatile baš tog jedinstveno dramski potentnog elementa, gradeći okvir priče oko uticaja i uloge medija u slučaju, pa ređali ostale dramske elemente. Siguran sam da bi sačekali i sudski epilog priče zbog pravnih pitanja i vremenskog otklona kako bi se sve činjenice, informacije i dezinformacije obradile na pravi način.

Kasting za Dijanu i Vučića: Mila Kunis i Kijanu Rivs

Kosta Peševski kaže da bi ovu seriju najradije gledao u režiji Dejvida Finčera, ako je u prvom planu triler kao žanr ili Olivera Stouna ako su u fokusu više stvarni likovi i događaji.

Kijanu Rivs
Kijanu Rivs Foto:CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

– Scenario bi pisao Nik Picolato, autor serije “True Detective” jer dobro piše trilere s paralelnim vremenskim tokovima i kompleksnim i iščašenim likovima. Dobar bi bio i Kristofer MekKvajer, scenarista filma “The Usual Suspects” jer je specijalista za dobar triler.

Dženifer Lopez Jennifer Lopez
Dženifer Lopez Foto: VAEM / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Za ulogu Dijane Hrkalović bi najpre odgovarala neka glumica latino porekla jer njen senzibilitet više odgovara tom tipu glumica. Na primer Zoe Saldana ili Mila Kunis (nije latino ali podseća na taj tip), mada mislim da bi u toj ulozi najbolje bile Selma Hajek ili Dženifer Lopez da su mlađe. U ulozi Aleksandra Vučića odličan bi bio Kijanu Rivs. Uz nekoliko manjih intervencija bi se postigla fizička sličnost, u boji glasa postoji izvesno podudaranje i mogao bi da odigra to introvertno držanje iza kojeg se krije bes.

U ulozi Nebojše Stefanovića najbolji izbor bi bili Džejson Švarcman ili Džona Hil. Ima tu i dosta sporednih likova ali to već traži malo ozbiljnije promišljanje o kastingu dodaje Peševski.

Ivan Jovanović smatra da je kasting za ovakvu vrstu serije škakljivo pitanje.

foto: EPA/PETER FOLEY

– Našim glumcima se neću baviti pošto je afera aktuelna i daleko od zaključka. Što se tiče Holivuda, tamo se biraju glumci koji prvenstveno imaju fizičke sličnosti sa pravim ljudima pa bi Dijanu Hrkalović mogla da igra Elen Holman, Veljka Belivuka Džona Hil, a Nebojšu Stefanovića Tom Holand.

Pitanje od milion dolara – da li će afera biti ekranizovana? Ako domaći krimi slučaj sa najvećim internacionalnim potencijalom – priča o Stevici Markoviću – nije pretvoren u film ili seriju a prošlo je preko 50 godina od istog, ne verujem da ćemo u skorije vreme gledati seriju na ovu temu. Ako je ikada budemo i gledali – zaključuje Jovanović.

Možda je Jovanović u pravu, ali treba biti optimista, za jedno 10-15 godina serija o slučaju fatalne Dijane Hrkalović će biti sasvim realna. I biće jako zanimljivo videti šta se zaista dešavalo.

Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON, Nova.rs

Bonus video: Kako je Radovan Vujović gradio lik u seriji Vreme zla

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare