Scena iz serije Narcos Foto:NETFLIX - Album / Album / Profimedia

Kada su kolumbijske vlasti u saradnji sa američkom Upravom za suzbijanje narkotika, širom sveta poznatom pod akronimom DEA, krenule u borbu protiv Pabla Eskobara i tamošnjih narko-kartela, verovatno niko nije očekivao da će 27 godina od Eskobarove smrti upravo on biti začetnik jednog kulturnog fenomena koji je započeo 2015. godine prvom sezonom, a koji je okončan trećom sezonom takozvanog "spin off"-a u Meksiku šest godina kasnije. 

Iako je za Eskobarovo ime vezan veliki broj urbanih legendi, a među stanovnicima kolumbijskog grada Medeljina još uvek vlada ogromna doza poštovanja prema njegovom liku, ipak je na prvi pogled neverovatno da čovek koji je počinio brojna zlodela, obogatio se prodajom droge, bio kranje brutalan prema svima koji bi mu se našli na putu, a potom ubijen prilikom pokušaja bekstva na krovu jedne kuće u Medeljinu, dostigne tu vrstu popularnosti širom sveta.

Scena iz serije Narcos Foto:NETFLIX – Album / Album / Profimedia

Bilo je pokušaja i ranije da Eskobarov život bude predstavljen na „velikom platnu“, poput filmova „Eskobar: Izgubljeni raj“ iz 2014. ili „Dva Eskobara“ iz 2010, čak je i posle emitovanja prve sezone snimljen film „Voleti Pabla“ sa znatno poznatijom glumačkom ekipom (Havijer Bardem, Penelope Kruz, 2017. godina), ali nijedno od tih ostvarenja nije uspelo da postigne ni delić onoga što je pošlo za rukom tvorcima Narkosa.

U čemu je tajna?

Prva stvar koja izdvaja Narkos od ostalih serija koje se bave istorijskom tematikom jeste savršena upotreba arhivskih snimaka i dokumentarnog dela priče. Premalo da bi mogao da se nazove dokumentarnom serijom, ali opet dovoljno da zagolica znatiželju gledalaca, Narkos je uspeo da stvori savršenu mešavinu arhivske građe i igranog dela, međusobno se nadovezujući i konstantno praveći uzročno-posledične veze između dve na prvi pogled dijametralno suprotne stvari.

Kao što je napisano u pasusu iznad, to samo po sebi nije dovoljno za sticanje prave slike, ali ova serija uspeva da dovoljno zaintrigira gledaoce da će retko ko uspeti da odoli izazovu da ne pročita makar članak ili dva na Vikipediji o Eskobaru, Kali kartelu ili Kikiju Kamareni, američkom agentu DEA čije ubistvo je pokrenulo odmazdu od strane ove organizacije prema meksičkim narko-bosovima. A retko se čovek zaustavi na tome. „Caka“ Narkosa krije se u neverovatno šarmantnoj glumačkoj ekipi i gotovo savršenom odabiru. Tako su Eskobar (Vagner Moura), agent Penja (Pedro Paskal), Polina Gajtan (Tata Eskobar, Pablova supruga)… na maestralan način svetu približili svoje likove, i od njih stvorili heroje, anti-heroje, zlikovce…

Koliko dobar posao su učinili kako ljudi zaduženi za kasting, tako i sami glumci dovoljno pokazuje činjenica da je treća sezona Narkosa, u kojoj je pažnja sa Medeljina preusmerena na Kali kartel, bila najgledanija Netfliksova serija sa preko 20 miliona gledalaca tokom prve nedelje emitovanja, ostavivši iza sebe Ozark i Stranger Things, dve serije koje su do tog trenutka bile na ubedljivom prvom mestu.

Simbioza svih gore navedenih stvari dovela je do toga da priča o jednom narko-lordu koji je ostao upamćen po brojnim zverstvima postane tema broj jedan ne samo među ljubiteljima igranih serija, već i na mnogo ozbiljnijim nivoima, pošto je Narkos uspeo da u prvi plan stavi borbu protiv trgovine drogom, a iz dana u dan su isplivavale brojne priče iz perioda kada su kolumbijski karteli upravljali ovom zemljom.

„Štafetu“ je preuzeo Meksiko, Eskobara i Kali zamenila je Sinaloa, Dijego Luna je briljantno odigrao Migela Anhela Feliksa Galjarda, a nakon njegovog „pada“ u trećoj sezoni takozvanog „spin-off“-a glavna „zvezda“ je postao Amado Kariljo Fuentes, takozvani „Gospodar neba“ čija smrt je još uvek jedna od najkontroverznijih, s obzirom na to da postoje indicije da je uspeo u naumu da promeni lični opis i život nastavio pod novim identitetom daleko od očiju javnosti.

Završetak treće sezone „Meksika“ ujedno je označio i kraj priče o borbi DEA protiv južnoameričkih narkokartela, s obzirom na to da su producenti serije javno rekli da nastavka neće biti. Doduše, ovo ne mora da znači i kraj same franšize, jer je teško poverovati da će, u vreme kada se sve vrti oko novca, prilika da se dodatno zaradi biti propuštena, pogotovo nakon, u poređenju sa prethodnih pet, ubedljivo najslabije sezone.

bonus video: Harison Ford oduševio Sicilijance – snima se peti deo Indijane Džonsa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar