Zoran Simjanović
Zoran Simjanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zoran Simjanović, jedan od najpoznatijih srpskih kompozitora, preminuo je danas u 75. godini. Bio je jedan od najplodnijih muzičkih stvaralaca na ovim prostorima, te će ostati upamćen po brojnim projektima koje je uradio. Jedan od najznačajnijih svakako je muzika za film "Nacionalna klasa". 

Jednom prilikom govorio je za medije da je njegova ambicija u vreme nastajanja ostvarenja bila da napravi modernu ploču koja bi mogla da se sluša širom sveta.

„Moja namera je bila da muzika reklamira film i da se na tome završi. Kada su klinci posle pet godina od premijere filma ‘Nacionalna klasa’ i dalje tražili tu ploču sa mojoj muzikom, znao sam da sam uspeo. Ta muzika je popularna i danas. Trudio sam se da zvučno zabeležim duh vremena kada su ljudi živeli drugačije“, rekao je Simjanović pre nekoliko godina.

Kao što je reditelj filma Goran Marković svojom pričom apsolutno pogodio suštinu života simpatičnih luzera cele jedne generacije, tako je i Zoran Simjanović, kao kompozitor i njegov dugogodišnji saradnik muzikom vešto kombinujući i uklapajući u atmosferu sve tada aktuelne stilove i žanrove, ne samo zvučno obojio i odslikao atmosferu nego i nadgradio film i doprineo njegovom kultnom i antologijskom statusu, svrstavajući ga među remek dela naše kinematografije. Baš kako je i sama ploča u tom trenutku bila možda jedan od prvih pravih i svakako najbolji domaći „soundtrack“, tako je i svima drugima postavila „domaći zadatak“ koji je u decenijama koje su sledile malo ko uspeo da ispuni.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, film „Nacionalna klasa“, u režiji Gorana Markovića, snimljen je 1978. godine, a premijerno je prikazan iduće godine. Glavne uloge u filmu tumače Dragan Nikolić, Bogdan Diklić, Gorica Popović, Rade Marković, Aleksandar Berček, Olivera Marković, Voja Brajović, Bora Todorović i Mića Tomić.

Podsetimo, Zoran Simjanović rođen je u Beogradu 1946. godine, gde je završio Muzičku akademiju. Pre šest decenija bio je član sastava koji su važili za pionire rokenrola na ovim prostorima – „Elipse“ i „Siluete“.

Nakon toga posvećuje se komponovanju i jedan je od najznačajnijih filmskih kompozitora na ovim prostorima. Potpisao je muziku za “Grlom u jagode”, “Miris poljskog cveća”, “Specijalno vaspitanje”…

Bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar