Podeli
Foto: Vesna Lalić

Ovo je strašno. Svaki drugi dan neka loša vest, prva je reakcija reditelja Zdravka Šotre na vest o smrti kompozitora Vojkana Borisavljevića.

– Bio je teško bolestan, u poslednje vreme više se nije odazivao ni na pozive, niti meni, niti bilo kome drugome – priča nam Zdravko Šotra.

Borisavljević, koji je preminuo danas u 74. godini, bio je jedan od najplodnijih kompozitora popularne muzike na prostorima bivše Jugoslavije, ali i autor primenjene muzike za filmove, TV drame, dokumentarce i serije.

U ogromnom opusu, koji je ostavio iza sebe, posebno se izdvaja njegova saradnja sa Šotrom.

Među filmovima i serijama Zdravka Šotre koje je “obojio” svojom muzikom su “Više od igre”, “Osvajanje slobode”, “Gde cveta limun žut”, “Kneževina Srbija”, “Kraljevina Srbija”, “Santa Maria della Salute”.

A za muziku za rediteljev film “Lajanje na zvezde” kompozitor je nagrađen “Zlatnom mimozom” na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom 1997. godine.

– Sa Vojkanom sam sve vreme imao posebnu saradnju. Tako smo se dobro razumeli. Pisao mi je sjajnu muziku, a pritom nisam morao mnogo da mu objašnjavam šta hoću – priseća se reditelj, dodajući da bi Borisavljević sve “shvatao čim bi video šta je uradio”:

– Nikada mu ne mogu biti dovoljno zahvalan za muziku koju je napisao za moju seriju “Više od igre”. Nesumnjivo je da je sa svojom muzikom podigao vrednost serije – ističe Zdravko Šotra.

Priseća se da je poslednja “zvanična” saradnja bila na seriji i filmu “Santa Maria della Salute” 2017. godine, a trebalo je da bude drugačije…

– I seriju “Kralj Aleksandar od Jugoslavije”, koju sada završavam, isto tako sam započeo sa Vojkanom. Nažalost, usred posla otišao je u bolnicu… Mi ćemo ga svakako pomenuti na špici, jer je započeo rad i komponovanje muzike seriju – kazuje Zdravko Šotra i na kraju se osvrće i na ogromno nasleđe koje je ostalo iza Vojkana Borisavljevića u popularnoj muzici.

– Koliko je samo pobeđivao na jugoslovenskim muzičkim takmičenjima sa svojim pesmama… I, što se mene tiče, pesma “Odiseja” ostala je za sva vremena!

Komentari

Vaš komentar