Preminuo kompozitor Vojkan Borisavljević

Kultura 23. feb. 202114:04 > 14:1819 komentara
Podeli:
Foto:Nemanja Jovanović

Kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević, čija karijera je trajala više od pet decenija, preminuo je danas u Beogradu u 74. godini, potvrđeno je portalu Nova.rs u Udruženju kompozitora Srbije.

Vojkan Borisavljević je rođen 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živeo je u Beogradu. Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama „Dr Vojislav Vučković“ i „Stanković“, kao i na privatnim studijama u Parizu, a umetničku karijeru započeo je 1965. godine.

Ceo radni vek proveo je kao slobodan umetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umetnika. Komponovao je muziku za pozorište, film i televiziju, popularne i dečje pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što čini nekoliko stotina dela različitih žanrova.

Za života je napisao više od 500 pesama za srpske pevače, od Lea Martina do Zdravka Čolića. Poznat je po hitovima, kao što su „Odiseja“, „Ljubav je samo reč“ i „A sad adio“ i muzici za serije „Sivi dom“ ili „Vruć vetar“.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. marta 2018. godine održao je autorski koncert, nazvan „Moja odiseja“, a tom prilikom uručena mu je nagrada „Darko Kraljić“.

Biografsku knjigu „Moja odiseja“ objavio je 2018. godine.

Komentari

Vaš komentar