Završeno snimanje mediteranske komedije „Živi i zdravi“

Kultura 28. jun 202216:16
Podeli:
Film "Živi i zdravi" Ivana Marinovića Foto:Maja Medić

Nakon 33 snimajuća dana u Herceg Novom i na poluostrvu Luštica, završeno je snimanje novog domaćeg filma „Živi i zdravi“, po scenariji i u režiji Ivana Marinovića.

Reč je o živopisnoj mediteranskoj komediji koja prati događaje neposredno pred i tokom svadbe mladog para. Zaplet počinje kada buntovna mlada, dva dana pred venčanje odluči da odustane od udaje, međutim mladoženjin otac ne dozvoljava da se venčanje otkaže. Veliko slavlje pretvara se u „farsu“ sa nizom neočekivanih obrta. Uzbudljiva situacija začinjena je naoružanjem i dinamitom, baš kako tradicija i običaji tog kraja nalažu.

Film „Živi i zdravi“ Foto:Maja Medić

Glumačku ekipu čine imena iz celog regiona, kao i u prethodnom Marinovićevom filmu, „Igla ispod praga“. Draganu, glavnu žensku ulogu, tumači Tihana Lazović, mladoženju Moma igra novljanski glumac Goran Slavić, njegovog kuma Goran Bogdan. Mladoženjine roditelje tumače Snježana Sinovčić Šiškov i Momčilo Pićurić, a mladine Mirjana Joković i Dejan Đonović, dok kumu igra Dragana Dabović.

„Vrlo brzo nakon što sam dobila ulogu Dragane, počela sam da komuniciram sa rediteljem Ivanom. Osećaj da ga poznajem jako dugo proistekao je iz činjenice da se upravo on nalazi u svom scenariju. Shvatila sam koliko je talentovan, pametan, duhovit i blag čovek. Bilo mi je jasno da ćemo se razumeti i da će nam saradnja biti laka, tako je i bilo. Ovaj scenario je nešto najbolje što se pročitala u poslednjih nekoliko godina. Ono što me je najviše privuklo jeste činjenica da je muški scenarista i reditelj napisao tako moćne i slojevite ženske likove, to je na našim prostorima redak slučaj“, izjavila je Tihana Lazović.

Film "Živi i zdravi" Foto: Maja Medić

Za Gorana Bogdana je dodir sa ovim filmom, kako je rekao, bio kao da se dotičem Felinija.

„Ivana Marinovića, reditelja i scenaristu filma poznajem godinama i saradnja tokom snimanja je bila baš onakva kako sam i mislio da će biti. Bio je to lagani prelaz iz maštanja tokom čitanja ovog duhovitog teksta u jedan svet koji zajedno gradimo. Ista osećanja me drže i sad. Svi znamo koliko je težak razvojni put od scenarija do snimanja, ali kako se snimanje završilo, ništa se nije promenilo“, zaključio je popularni glumac.

Film "Živi i zdravi" Foto:Maja Medić

Mirjana Joković je istakla da voli da se smeje, a ne smeje se tako lako:

„Volim životni humor koji ima veze sa prepoznavanjem istine. Kada sam pročitala scenario za film Živi i zdravi, bio je prisutan ne samo jedan dublji smeh, već se osećala ogromna ljubav prema ljudima o kojima Ivan govori, prema mentalitetu koji je toliko tačan da je univerzalan. To je za mene postao izazov – kako napraviti ovu priču bogatom, blesavom i drugačijom od drugih, a da se provuče jedna crta ozbiljnosti u vezi životnih dilema sa kojima se likovi u ovoj priči susreću“.

Projekat za film ''Živi i zdravi'' već je u toku razvoja osvojio dve nagrade: Krzysztof Kieslowski za najbolji scenario na Kanskom festivalu i Excelence Award u okviru Sarajevskog Filmskog festivala.

Goran Slavić i Tihana Lazović, film "Živi i zdravi" Foto:Maja Medić

Ovaj većinski crnogorski film, čija se premijera očekuje u toku 2023. godine. snimljen je u koprodukciji sa Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Severene Makedonije i Spok Film iz Slovenije. Film su podržali Filmski centar Crne Gore, Opština Herceg Novi, Portonovi rizort, Turistička organizacija Herceg Novi, Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Severne Makedonije, Slovenski filmski centar, Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i See Cinema Network.

Bonus video: Snaga uma - Radivoje Raša Andrić

Komentari

Vaš komentar