Foto: Promo Zadužbina Milana Mladenovića

Zadužbina Milana Mladenovića ogradila se od konkursa "EKV: Tvoja pesma" koju u ime grupe Ekatarina Velika i njenog frontmena raspisuju kompanije "Maskom" i "Tin Drum Music", saopštili su iz ove Zadužbine i naveli da su zatražili sudsku zaštitu od svih koji "neovlašćeno koriste i ime grupe i Milanovo ime".

Kompanije „Maskom“ i „Tin Drum Music“ pokrenule su konkurs „EKV: Tvoja pesma“ i pozvale su izvođače „koji u svom radu prepoznaju uticaje i bliskost sa rukopisom grupe Ekatarina Velika“ da im od danas šalju svoje pesme, navodeći da je „cilj konkursa nastavljanje najlepše stvaralačke tradicije na tragu kreativnosti i umetničkog potencijala, kakav je imao upravo EKV kao jedna od najvećih jugoslovenskih rok grupa, velikim zalaganjem svih svojih članova“.

Na ovaj poziv je, međutim, reagovala Zadužbina Milana Mladenovića.

„Zadužbina Milana Mladenovića je, kao jedini legalni i pravni naslednik zaostavštine Milana Mladenovića, zaštitila žigove EKV i Ekatarina Velika u Zavodu za intelektualnu svojinu. S tim u vezi, Zadužbina Milana Mladenovića je jedina institucija koja ima prava da koristi nazive i žigove EKV ili Ekatarina Velika prilikom organizacije događaja iz oblasti kulture, takmičenja, konkursa i dodela nagrada na kojima se zvanično koristi Milanovo ime i ime grupe“, navodi se u saopštenju.

U Zadužbini navode da su „zbog sve češćeg korišćenja Milanovog imena i naziva EKV u razne svrhe i od raznih organizatora“, zatražili sudsku zaštitu „od svih koji neovlašćeno koriste i ime grupe i Milanovo ime“, te da će se „svim raspoloživim pravnim i sudskim sredstvima usprotiviti svakome ko ih i u budućnosti bude zloupotrebljavao“.

„Iskreno nam je žao što se mladi umetnici, kojima svakako treba podrška u razvoju karijere, dovode u zabludu konkursima koji zloupotrebljavaju lik i delo Milana Mladenovića. Jesmo za to da se konkursi raspisuju i jesmo za to da se pomogne muzičarima i umetnicima. Ali nikada nećemo biti za zloupotrebu nasleđa Milana Mladenovića, njegovog umetničkog i intelektualnog integriteta. Kao Zadužbina koja je fokusirana na očuvanje nasleđa, a u skladu sa pravima i obavezama koji su nam dati, iskoristićemo sva pravna sredstva da sprečimo neovlašćenu komercijalizaciju pojedinaca na račun Milana Mladenovića“, navodi se u saopštenju Zadužbine.

Zadužbina Milana Mladenovića je nevladina neprofitna organizacija osnovana prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila Milanova majka, Danica Mladenović. Zadužbina deluje u cilju da očuva umetničku, autorsku i ličnu zaostavštinu tekstopisca, kompozitora, pevača i vođe grupe EKV. Cilj Zadužbine je i podsticanje umetničkog stvaralaštva kroz nagradu koja nosi njegovo ime, a ona se od 2019. godine dodeljuje na dan Milanovog rođenja, 21. septembra, i to „za muzičko delo od izuzetne umetničke vrednosti“. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 2.000 evra. Nagrada je 2019. dodeljena za pesmu „D.E.P.R.A.“ grupi Artan Lili, a ove godine za pesmu „Daj mi sve“ grupe „dram“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar