Foto: Promo

Nagrada za kreativnost, Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, WIPO Medal for Creativity, u kategoriji za autora monografskog dela u oblasti društveno humanističkih nauka u 2022. godini, pripala je gospodinu Živojinu Petroviću, direktoru i uredniku naučnog kanala Brainz TV, za delo "Ratnik sunca" u izdanju izdavačke kuće Laguna iz Beograda.

Povodom obeležavanja 102. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, a sa ciljem promovisanja značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, sproveden je konkurs za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) u 4 kategorije takmičenja: pronalazači najboljeg patenta, najbolji industrijski dizajn, autor najboljeg monografskog dela iz oblasti društveno-humanističkih nauka i najbolji mladi pronalazači.

Nagradu Živojinu Petroviću dodelila je komisija u sastavu: dr Aleksandar Petrović, redovni profesor Kulturne antropologije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (predsednik komisije), dr Radomir Popović, naučni savetnik u Istorijskom institutu SANU u Beogradu, dr Nikola Demonja, savetnik u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Prema rečima komisije, knjiga „Ratnik sunca“ govori o profesoru dr Branislavu Branku Laloviću (1928–1988), protagonisti borbe za solarnu energiju, koji je vizionarski naslutio krizu energije u kojoj se danas nalazimo.

On je kao nuklearni fizičar Instituta u Vinči još sedamdesetih godina prošlog veka započeo istraživanja o tehnološkoj primeni solarne energije, i postao tako jedan od pionira istraživanja alternativnih izvora energije, koji je srpsku nauku na ovom polju vinuo u sam svetski vrh inovativnosti.

Uporedo sa izlaganjem velikih rezultata naučnog rada Branka Lalovića, knjiga govori i o otporima na koje je on nailazio, i o čudnim obrtima u njegovom životu. Ona se može čitati i kao hronika srpske nauke tog vremena u senci sukoba zalaganja za nuklearnu ili solarnu energiju.

U daljem obrazloženju nagrade, članovi komisije ističu da knjiga autentično oživljava uspomenu na značaj naučnog rada Branka Lalovića, jednog od zaboravljenih velikana, i istovremeno otvara mnoga aktuelna pitanja o energetskoj prekretnici na kojoj se svet danas nalazi.

„Zadovoljstvo je da njenom javnom značaju pridružujemo nagradu za kreativnost Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), u nadi da će s njom još snažnije ostvariti svoju misiju“ zaključuje se u saopštenju komisije, piše Brainz.

***

BONUS VIDEO: Jelena Nikolić na Sajmu knjiga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar