"Išao sam ovih dana da za njega rezervišem stan, jer je trebalo da dođe i bude ovde od avgusta tokom rada na predstavi u našem teatru", kaže reditelj i direktor subotičkog pozorišta "Kostolanji Deže" Andraš Urban, još u neverici zbog smrti svog mladog kolege Igora Vuka Torbice.

– Igor je trebalo da radi u našem teatru i ranije, ali je to zbog pandemije odloženo, pa je trebalo u avgustu da počnu probe, a od oktobra da se igraju predstave. Trebalo je da se radi „Žabar“ po Fasbinderu i to je bio njegov autorski projekat. Malo je reći da smo veoma pogođeni vešću o njegovoj smrti. To je ogroman gubitak, ne samo za pozorišni život, nego za život uopšte. I on je, onako mlad, poput njegovih predstava, bio specifičan čovek i bio je veoma hrabar. Još smo u šoku. Ta vest sve nas je zaledila – priča Urban.

Govoreći o Torbičinom ranijem radu, Urban priča da je mladi reditelj gostovao prošle godine na pozorišnom festivalu „Desire“ u Subotici sa svoje dve predstave, „Tartifom“ i „Bakhama“.

Andraš Urban/Foto: Printscreen/ Youtube

– U njegovim predstavama i načinu rada vidi se koliki je on talenat, koliko je inteligentan i hrabar. Reč je o reditelju za kog se, uz sav značaj njegovog dosadašnjeg rada, moglo pretpostaviti šta je sve mogao da postigne. Napisali su na društvenim mrežama da je otišao veliki reditelj. I dobro je što su to napisali – zaključuje Urban.

Igor Vuk Torbica tragično je preminuo u svojoj 34. godini u Rovinju. Ostavio je dva oproštajna pisma, jedno glumici i životnoj partnerki Hani Selimović, a drugo svojoj nekadašnjoj profesorki, rediteljki Alisi Stojanović. Torbica se dokazao kao jedan od najtalentovanijih mladih pozorišnih reditelja, a njegove predstave igrane su u teatrima širom regiona. Publika će ga pamtiti po predstavama „Razbijeni krčag“, „Hinkeman“, „Carstvo mraka“, „Mizantrop“, „Tartif“, „Tit Andronik“, „Bakhe“, „Krvave svadbe“.

„U mom srcu je toliko puno ljubavi za čoveka koji mi je pružio najlepše trenutke mog života da želim da tu ljubav podelim sa svetom. I pustim svetlo i život da odnesu pobedu, nad besmislom ovog vremena. Igor je bio i ostaće moj svetionik. Ka njemu idem, zauvek“, poručila je Hana Selimović na Fejsbuku, zahvaljujući se na podršci prijateljima u teškom trenutku.

Od Igora Vuka Torbice su se na društvenim mrežama oprostili i njegovi prijatelji i kolege. Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar