Foto: Ivan Dinić/Nova S

Jedan od najboljih reditelja mlađe generacije Igor Vuk Torbica (33) tragično je okončao život u Rovinju, saznaje portal Nova.rs

Torbica je trebalo da radi predstavu u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) u Zagrebu. Kako saznajemo, ostavio je dva oproštajna pisma, jedno namenjeno dugogodišnjoj devojci Hani Selimović, a drugo profesorki Alisi Stojanović.

„Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona. U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju“, navodi se u saopštenju porodice i prijatelja reditelja koje prenosi RTS.

„’Hinkeman’, ‘Carstvo mraka’, ‘Mizantrop’, ‘Tartif’, ‘Tit Andronik’, ‘Bakhe’, ‘Krvave svadbe’, neki su od naslova po kojima ćemo ga pamtiti. A pamtićemo ga i po nečem mnogo većem. Po snazi i strasti da usadi ljubav prema pozorištu i životu, u srca svih nas koji smo ga upoznali“, dodaje se u saopštenju.

Vreme i mesto sahrane Torbice biće naknadno objavljeni.

Foto: Zagrebačko kazalište mladih

ZKM je otkazao za večeras zakazanu predstavu „Ajhman u Jerusalimu“ zbog, kako je navedeno na zvaničnom sajtu „smrti dragog kolege i prijatelja“.

Torbica se pre četiri dana oglasio na svom profilu na Fejsbuku pitanjem: „Da li je neko ovih dana prelazio iz Srbije u Hrvatsku? Da li je istina da se ipak može prelaziti granica sa srpskim pasošem? Uslovi?“

Igor Vuk Torbica rođen je u Drvaru 1987 godine. Diplomirao je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2013. godine u klasi profesorke Alise Stojanović. Radio je u pozorištima širom regiona. Ostaće upamćen po predstavama „Razbijeni krčag“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, „Slučaj Hinkeman“ (ZKM), „Krvava svadba“ (Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu), „Carstvo mraka“ (Narodno pozorište Beograd)…

Dobitnik je nagrade „Hugo Klajn” za najboljeg studenta pozorišne režije u generaciji. Njegova ispitna predstava na trećoj godini, „Pokojnik“, dobila je glavnu nagradu festivala „Studio fest“, uvrštena je u redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a na Nušićevim danima u Smederevu proglašena je najboljom predstavom festivala. Za predstavu „Hinkeman“, Torbica je na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu 2016. dobio nagradu „Ardalion“ za najbolju režiju. Prema oceni stručnog žirija i mišljenju publike, to je bila najbolja predstava festivala.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare